Всеки ден в Азия се появява нов милиардер. Това нарастващо богатство предизвика промяна в света на инвестициите, тъй като възходящите развиващи се пазари изпреварват доминиращите отдавна САЩ и Европа.

Световните активи, които са поверени управляващи дружества, се очаква да се удвоят, достигайки 145.4 трилиона долара до 2025 г., отчитайки най-бърз растеж в Азиатско-Тихоокеанския регион, показват данни на PricewaterhouseCoopers.

Развиващите се пазари ще постигнат много по-голям растеж от развитите

Източник: Bloomberg

Развиващите се пазари ще постигнат много по-голям растеж от развитите

Прогнозираният ръст от 145% в региона е над 2 пъти по-голям от очаквания в Северна Америка и Европа.

Всички погледи са насочени към Китай, след като правителството обяви, че даде достъп на чужденци до индустрията за управление на активи на страната. Те ще преследват активи, които се очаква да скочат повече от 5 пъти до 2030 г., според оценката на Кейси Куърк от Deloitte.

Управляваните активи в Китай ще растат с невиждана скорост

Източник: Bloomberg

Управляваните активи в Китай ще растат с невиждана скорост

Парите за пенсии на китайците, отдавна разхвърляни в банкови депозити и облигации, наскоро се превърнаха в алтернативни инвестиции, тъй като населението остарява и се пенсионира, посочва Миранда Кар, макростратег за Китай в Haitong Securities UK.

"Пенсионните активи нарастват, физически лица инвестират все повече в традиционни фондове, а чужди инвеститори се опитват да привлекат повече инвеститори от средната класа и хора с високи доходи в Китай", обясни Кар.