През последното десетилетие Китай инвестира много пари в Субсахарска Африка - над $200 милиарда. Някои западни наблюдатели се притесняват, че това ще се превърне в нова форма на колониализм. Имайки предвид историята на континента с европейските заевоеватели и богати страни, които се опитват да се възползват евтино от природните ресурси, това притеснение е обяснимо.

Но въпреки че Китай понякога може да се държи по такъв враждебен и хищнически начин - например, когато икономически нелогични проекти натоварват африкански компании и правителства с дълг, който няма да може да бъде изплатен - новите инвестиции в Африка трудно могат да бъдат сравнени със стария колониализм, пише Bloomberg.

Колониализмът често се е използвал за извличане на природни ресурси и понякога робски труд. Въпреки че Китай си осигурява достъп до природни ресурси, и това е една от основните цели, инвестициите ѝ в Африка надхвърлят тези индустрии.

Секторите, които получават най-много пари от Китай, са бизнес услугите, търговията на дребно, вносът и износът, строителството, транспорта и пощенски услуги. В Етиопия Китай налива средства в производството на дрехи - обикновено първата стъпка към индустриализацията.

Получаването на чуждестранни инвестиции не е единственият начин, по който една държава може да се индустриализира. Но както Китай доказа през последните няколко десетилетия, привличането на чужд капитал е ключова част от ефективната стратегия за растеж.

Когато компания от Китай - или САЩ, Япония, Франция или където и да било другаде - наеме африканци за производство на дрехи, програмиране или строителство, африканските работници моментално се възползват от редица предимства. Това дава и приходи за местните предприемачи, които създават нови бизнеси, чрез които продават стоки или услуги на чуждестранните компании и техните работници.

Скоро 40% от екстремно бедните хора ще живеят в едва две държави

Скоро 40% от екстремно бедните хора ще живеят в едва две държави

Скоростният ръст на населението в Африка пречи на подобряването на условията на живот

А ако държавите са достатъчно умни да се сдобият с чуждестранната технология, това може да доведе до дългосрочно увеличение на продуктивността. Докато африканците научават нови техники, идеи и трикове от чуждестранните компании, те ще придобият възможността да задържат все по-голям дял от стойността, създадена от чуждестранните инвестиции. И докато продуктивността расте, стойността също ще нараства.

Междувременно африканските правителство ще контролират достъпа до все по-голям световен дял от млади клиенти - и ще могат да използват това, за да получават все повече - пари, технология и добри условия по договорите - от международните компании.

И вместо да стоят отстрани и да гледат, западните страни трябва да започнат да правят същото като Китай, и дори да надминат страната в опитите ѝ да се възползва от развиващите се пазари.Най-голямата причина Африка да бъде толкова важна е населението. Ако погледнем която и да е карта на раждаемостта, лесно ще видим, че с няколко малки изключения, Субсахарска Африка е единственото място в света, в което все още има огромни семейства. Въпреки че техният размер ще намалява със забогатяването на населението - и това вече се случва - очаква се Африка да отчете по-голям ръст на населението от където и да е било другаде по света.

До края на този век една трета от населението по света, и все по-голям дял от младите хора, ще бъде от Африка. Бъдещето на Африка е и бъдещето на човечеството.

И докато континентът става все по-населен, компаниите, които вече са установили присъствие, ще бъдат по-добре позиционирани да продават на пазара там, когато хората там започнат да забогатяват. Те ще имат познанията за него, връзките и каналите за дистрибуция, за да победят конкурентите, които не са инвестирали рано.

Китай обеща да подари още $60 милиарда на Африка

Китай обеща да подари още $60 милиарда на Африка

Пекин разширява влиянието си благодарение на дълбоките си джобове

Няколко други тенденции също карат Африка да изглежда апетитна хапка. Нивото на грамотност се увеличава бързо. Смъртността от малария е намаляла наполовина от началото на века, а гладът и детската смъртност също намаляват рязко. По-здраво и по-образовано население е много по-способно да чете инструкции, да абсорбира информация и да се появява на работното си място всеки ден.

В същото време управлението също се подобрява. Големите войни от последните две десетилетия почти приключиха. Демокрацията също настъпва, като военните преврати и автократите намаляват. По-стабилни и демократични правителства означават по-благоприятна среда за бизнеса.

Вторият въпрос е в какво да се инвестира. Африка все още не е конкурент на Китай що се отнася до производствените разходи, но докато заплатите в Поднебесната империя продължават да растат, разликата намалява.

Но още по-важен сектор може да са услугите. Кения, Руанда, Сенегал и Южна Африка се превръщат в лидери при IT услугите. А и докато производството все повече се автоматизира, услугите ще стават все по-значими.Третата възможност е в инфраструктура и жилища. Милиардите млади африканци имат нужда от покрив над главата си и пътища, по които да пътуват; соларна енергия за климатиците, водна инфраструктура и т.н.

Затова западните страни и компании не трябва да се притесняват, че инвестирането в Африка означава повтаряне на греховете на предците им. В съвременната световна икономика намирането на продуктивни индустрии е по-важно от извличането на ресурси. Китай го разбира и затова оценява огромния потенциал на Африка. Западът също трябва да го направи.