Твърде бързото нарастване на броя на населението в някои от най-бедните страни в Африка поставя под риск прогреса за намаляване на бедността и подобряването на здравето, показва доклад на филантропската фондация на Бил Гейтс, цитиран от Reuters.

Демографските тенденции показват, че милиард души са се отървали от бедността през последните 20 години. Но бързо нарастващото население, особено в части на Африка, може да спре намаляването на тези, живеещи в бедност, или дори да започне да го увеличава. "Ръстът на населението в Африка е предизвикателство", заяви Гейтс пред журналисти.

Брюксел иска споразумение за свободна търговия с Африка

Брюксел иска споразумение за свободна търговия с Африка

През 2016 г. съвкупните инвестиции на държавите-членки на ЕС възлизаха на €291 милиарда евро

Докладът сочи, че бедността на континента се концетрира все повече в няколко държави, които имат най-бързорастящото население в света. До 2050 г. над 40% от екстремно бедните хора в света ще живеят в едва две страни: Конго и Нигерия.

По думите на Гейтс, най-добрият начин за справяне с проблема е подобряването на достъпа до методи за контрол на ражданията, както и инвестици в образование и здравеопазването. "Най-голямото нещо са съвременните инструменти за контрацепция", казва Гейтс.

По данни на ООН Африка ще отговаря за над половината от ръст на световното население между 2015 и 2050 г. Очаква се то да се удвои до 2050 - и може би още веднъж до 2100 г.

Според фондацията на Бил и Мелинда Гейтс обаче, ако жените бъдат оставяни да решават колко деца искат да имат, този ръст ще е с 30% по-нисък. Освен това повече момичета и жени ще остават за по-дълго в училище, ще раждат по-късно и ще печелят повече като възрастни.

Китай обеща да подари още $60 милиарда на Африка

Китай обеща да подари още $60 милиарда на Африка

Пекин разширява влиянието си благодарение на дълбоките си джобове