Европейският съюз и Африка трябва да доразвият многобройните търговски споразумения и да ги превърнат в един общ документ за свободна търговия между двата континента, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес.

"Африка се нуждае не от благотворителност, а от истинско и честно партньорство. Това партньорство е също толкова необходимо и за нас, европейците. Днес предлагаме нов алианс между Африка и Европа за устойчиви инвестиции и работни места", посочи той. Очаква се това да доведе до създаването на до десет милиона работни места в Африка през следващите пет години.

Футуристичният напълно нов град за $2 милиарда, който ще се появи в Африка (СНИМКИ)

Футуристичният напълно нов град за $2 милиарда, който ще се появи в Африка (СНИМКИ)

Проектът е готов на 80%

През идните месеци ще бъдат организирани консултации и диалог с африканските партньори за съвместно определяне на приоритетите и предприемане на по-нататъшни действия.

От ЕК припомнят, че ЕС е най-големият инвеститор и главен търговски партньор. В периода 2014-2020 г. официалната помощ от Брюксел възлиза на €31 милиарда, като целта е да се стимулира икономиката на Африка. .

Очаква се до 2020 г. в Африка да бъдат създадени 3,2 милиона работни места в рамките на Плана за външни инвестиции, 30 милиона души и дружества да имат достъп до електричество, благодарение на привлечените с помощта на ЕС инвестиции във възобновяема енергия и увеличаването на производствените мощности с 5 GW, а 24 милиона души да имат достъп до пътища, проходими през всички сезони.

Китай обеща да подари още $60 милиарда на Африка

Китай обеща да подари още $60 милиарда на Африка

Пекин разширява влиянието си благодарение на дълбоките си джобове