В следващите три години регионът на Пловдив ще привлече световни гиганти, които ще инвестират в създаването на фабрика за производство на батерии за милиарди левове. Това заявиха за Money.bg от "Тракия икономическа зона".

Вече се водят активни преговори, като дори е привлечен голям инвеститор, свързан с производството на батерии, но към момента името му не може да се обяви публично.

Инвестициите

"Това, което е ясно: в следващите три години "Тракия икономическа зона" ще разчита и на средства по Плана за възстановяване и устойчивост за допълнително развитие на социалната инфраструктура и наука и иновации", подчертават от индустриалната зона в Пловдив.

"Макском“ и австрийската Pierer ще стартират общо производство на е-велосипеди край Пловдив след инвестиция от 120 милиона лева

Българска и австрийска компании стартират производство на е-велосипеди край Пловдив с инвестиция от 120 милиона лева

Новата фабрика трябва да отвори през 2024 година и ще разкрие над 1000 нови работни места

"Идеята е, след като България и Пловдив станаха забележими в целия свят в производството на електромобилността, спокойно гледаме на инвеститор в областта на батериите и съхраняването на енергия", коментира пред Bloomberg TV Bulgaria инж. Пламен Панчев - изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".

По думите му въпросният инвеститор, който предстои да бъде обявен, ще осигури възобновяемата енергия, която всеки един нов бизнес в зоната иска. Това е задължително условие - възобновяема енергия на определена цена.

Международния инвеститор ще е с участие от Азия и Европа.

Снимка 519211

Източник: iStock

Производството

Производството на батерии ще бъде както за електромобили, така и за съхранение на енергия за други цели, като голямо предимство са възможностите за рециклиране на батерии в региона на Пловдив.

"В сериозни преговори сме и с американска компания", допълва инж. Пламен Панчев

"Тракия икономическа зона" има предложения за подобряване на професионалното образование, създаването на кадри, както и на помощна социална инфраструктура.

През 2021-а и 2022-а година пловдивската "Тракия икономическа зона" реализира проекти на стойност стотици милиони левове. Именно там стартира и серийното производство на товарни електромобили.

Проекти за 100 милиона лева реализира пловдивската "Тракия икономическа зона" през 2021-а

Проекти за 100 милиона лева реализира пловдивската "Тракия икономическа зона" през 2021-а

В следващите месеци там започва серийното производство на товарни електромобили