Процесът на стабилизиране на световния пазар на недвижима собственост ще се затвърди до средата на 2023 г., като обаче възстановяването ще варира силно в различните сектори и пазари. Това показва допитване на консултантската компания Colliers сред утвърдени глобални инвеститори.

"Локалните събития и макроикономическите фактори все още имат потенциал да нарушат положителната инерция. Инвеститорите трябва да бъдат подготвени за влошаване преди подобрението в пазари, които са податливи на по-нататъшни сътресения", посочи ръководителят на отдел "Глобални капиталови пазари" Тони Хорел.

Именно нестабилността на пазара ги кара да се съсредоточават върху дефанзивни стратегии. Така в Европа, Близкия изток и Африка най-предпочитаните от инвеститорите сектори са офиси (60%), индустриални и логистични площи (60%) и многофамилни сгради / BTR - жилищни сгради под наем (48%). Само 7% от запитаните заявяват, че по-малките градове ще бъдат техен първи избор в региона.

Сделките с недвижими имоти в най-голямата икономика в ЕС са се сринали с 50% в края на 2022 г.

Сделките с недвижими имоти в най-голямата икономика в ЕС са се сринали с 50% в края на 2022 г.

Тенденцията вероятно ще продължи през първата половина на 2023 г.

Очакването на Хорел е инвестиционната активност да се засили след като централните банки прекратят повишаването на лихвените проценти, но и междувременно инвеститорите ще търсят изгодни сделки, като за целта ще привличат значителни средства. Инвеститорите посочват именно лихвените проценти (88%), инфлацията (74%) и прекъсването на веригата за доставки (68%) като основни макропредизвикателства за 2023 г.

Снежана Стойчева: Още през лятото се забеляза охлаждане на пазара на недвижими имоти

Експерт: Цените на жилищата в София вероятно ще паднат в следващите месеци

"Може да видим спад в цените с 5-10%", прогнозира управителят на Imoti.net

По отношение на строителството в световен мащаб 85% от анкетираните заявяват, че нарастващите разходи за него могат да повлияят върху изпълнението на инвестиционните им стратегии. Притеснение будят и по-високите оперативни разходи, цената на дълга, доставките и разходите за енергия, както и геополитическото напрежение и колебанията във валутните курсове.

Тенденция към устойчиво развитие

Критериите за екологично и социално отговорно управление (ESG) стават все по-ключов фактор при вземането на инвестиционни решения. Само за година компаниите, които включват ESG съображения в стратегиите си са се увеличили от 10% на 17%, а 45% от анкетираните през 2023 г. искат да се освободят от до 20% от съществуващия си портфейл през следващите 5 години.

Нови евроизисквания ще засегнат българския бизнес - готов ли е?

Нови евроизисквания ще засегнат българския бизнес - готов ли е?

Става дума за подаването на информация за устойчивото развитие на предприятията

"В отговор на предпочитанията на наемателите, нарастващите регулаторни изисквания и увеличаващите се разходи за експлоатация на активите, тази година инвеститорите преосмислят какво е стойностно и поставят по-голям акцент върху редица ESG фактори. Съществуват както очаквания, така и повече доказателства, че активите със силни характеристики на устойчивост могат да получат премия, а тези, които нямат, ще намалят значително стойността си", отбеляза Деймиън Харингтън, Мениджър проучвания за глобалните капиталови пазари и EMEA в Colliers.