Две български компании очакват одобрение от правителството за инвестиционни проекти край Варна. Те ще бъдат на обща стойност 11,6 милиона лева, съобищиха от Министерството на иновациите пред SeeNews.

По-мащабният проект е на стойност около 10 млн. лв. и е внесен от българска производствена фирма. Другата също неназована компания, която работи в логистичния сектор, планира да инвестира 1,6 млн. лева в региона.

Двата проекта са в процес на разглеждане от Българската агенция за инвестиции (БАИ), като сроковете за приключване на проверката все още не са ясни.

Инвестициите бяха обявени в понеделник по време на посещение във Варна от служебния министър на иновациите Александър Пулев, който също не разкри подробности.

Инвестиции за над 2 млрд. лева ще разкрият 4500 работни места, ето в кои региони на страната ще изникнат нови заводи

Инвестиции за над 2 млрд. лева ще разкрият 4500 работни места, ето в кои региони на страната ще изникнат нови заводи

Намирането на терени е един от сериозните проблеми на големите потенциални инвеститори в България

Миналият месец стана ясно, че в процес на сертифициране са 54 проекта на обща стойност 2,2 млрд. лв. с планирани за откриване над 4500 нови работни места. Като само за два месеца в БАИ са постъпили нови инвестиционни намерения за над 1,6 млрд. лв. за 1000 нови работни места.

Сертифицираните към 25 август 2022 г. са 11 проекта на обща стойност 231 млн. лв. с предвидени за откриване над 1500 нови работни места, каза тогава Стефан Савов, заместник-министър на иновациите и растежа.

По думите му два от тези проекта са на идентична стойност от около 85 млн. лв. инвестиция и за по 100 нови работни места. Първият е завод за производството на 3D ендоскопи край Първомай, а другият е за производство на електрически велосипеди край Пловдив.

Стефан Савов каза още, че се поддържат активни контакти с най-големите компании в света, които произвеждат батерии, за да се привлече такова производство в България. "Не е изключено това да се случи още следващата година", допълни той.

По думите на изпълнителния директор на БАИ Богдан Богданов, намирането на терени е един от сериозните проблеми на големите потенциални инвеститори в България и в момента Агенцията работи по намирането на подходящи терени.