Българската агенция за инвестиции (БАИ) работи за привличането на инвестиция за 880 млн. лв. в Северна България, съобщи Стефан Савов, заместник-министър на иновациите и растежа. Той уточни, че инвестицията ще се изгради в Централна Северна България, а производството й ще се изнася в ЕС.

Савов каза още, че към момента в процес на сертифициране са 54 проекта на обща стойност 2,2 млрд. лв. с планирани за откриване над 4500 нови работни места. Като само за последните два месеца в БАИ са постъпили нови инвестиционни намерения за над 1,6 млрд. лв. за 1000 нови работни места.

Micron Technology обяви инвестиция за $40 милиарда за производство на чипове в САЩ

Технологичен гигант обяви инвестиция за $40 милиарда за производство на чипове в САЩ

Президентът Байдън подписа закон, който деблокира $52 милиарда субсидии за производството на полупроводници в САЩ

"Сертифицираните към 25 август 2022 г. са 11 проекта на обща стойност 231 млн. лв. с предвидени за откриване над 1500 нови работни места", добави той.

По думите му два от тези проекта са на идентична стойност от около 85 млн. лв. инвестиция и за по 100 нови работни места. Първият е завод за производството на 3D ендоскопи край Първомай, а другият е за производство на електрически велосипеди край Пловдив.

Стефан Савов каза още, че се поддържат активни контакти с най-големите компании в света, които произвеждат батерии, за да се привлече такова производство в България. "Не е изключено това да се случи още следващата година", допълни той.

Покупка на имот в центъра на София или в незавършена сграда, ето коя инвестиция ще бъде по-устойчива във времето

Покупка на имот в центъра на София или в незавършена сграда, ето коя инвестиция ще бъде по-устойчива във времето

В столицата средната цена на кв. м. вече е около 1 600 евро

Изпълнителният директор на БАИ Богдан Богданов, уточни, че намирането на терени е един от сериозните проблеми на големите потенциални инвеститори в България и в момента Агенцията работи по намирането на подходящи терени.