Изграждането на газопровод "Турски поток", най-вероятно, ще се финансира от бюджета на "Газпром", а след това чрез издаването на специални облигации, както бе направено с проекта "Северен поток 1". Това каза на среща с инвеститори в Лондон , каза той по време на среща с инвеститори в Лондон, заместник-председателя на Управителния съвет на руската компания Андрей Круглов.

"По-рано обявихме, че стойността на проекта ще бъде около 6 милиарда долара, сега изчислите, че той ще струва около $7 милиарда. Ние не изключваме възможността за проектно финансиране на проекта. Въпреки това, въз основа на съществуващата реалност, най-вероятно "Турски поток" ще се финансира от бюджета на "Газпром", а в бъдеще ще бъде рефинансиран под формата на издаване на проектни облигации", каза Круглов , цитиран от Интерфакс.

Лавров: "Турски поток" продължава към България, но при определени условия

Лавров: "Турски поток" продължава към България, но при определени условия

Русия иска железни гаранции от Европейската комисия

Датата за началото на строителството на подводната част на тръбопровода бе 7 май тази година. От тогава насам "Газпром" е поставил общо над 520 километра тръби по двете нишки на съоръжението. И както се посочва в съобщението на компанията, работата вече се извършва в водите от икономическата зона на Турция.

Очаква се транспортирането на газ през "Турския поток" да започне през декември 2019 година.

Снимка 339064

Източник: kremlin.ru

Проектът "Турски поток" предвижда изграждането на две тръбопроводни линии Всяка от тръбите може да осигурява транспортирането на природен газ с обем до 15,75 милиарда кубични метра (общо - 31,5 млрд. куб. м). Дължината на трасето по дъното на Черно море е приблизително 930 км от руския град Анапа до турското селище Къйъкьой.

Газът, доставен от първата линия, е предназначен за турския пазар. Суровината от втората тръба ще се насочи към границата на Турция с ЕС. Най-дълбоката част от маршрута на "Турски поток" в Черно море е около 2200 метра.