Подразделение на "Газпром" е продало 850,5 млн. акции на руския газов гигант при цена от 3,461 долара за акция, като по този начин компанията е набрала финансиране на стойност 2,94 млрд. долара в петък, предаде oilprice.com. Ценните книги, формиращи 3,6% от размера на всички акции, даващи право на глас в съвета на директорите, са били закупени от анонимен инвеститор.

"Газпром" се е възползвал от регламента на московската фондова борса, според който компанията не е длъжна да оповестява новите собственици на ценните си книги, ако те не надвишават 5% от размера на капитала ѝ. Разбивката на акциите ѝ показва, че 49,61% от общия им размер носят право на глас.

"Газпром" срещу "Сбербанк": Битката за най-скъпа руска компания

"Газпром" срещу "Сбербанк": Битката за най-скъпа руска компания

Акциите на едната донесоха 72% възвръщаемост на инвеститорите тази година

Данни на Reuters показват, че купувачът на лота е само един инвеститор, който е придобил акциите при намаление от 11% спрямо тяхната стойност след края на търговията в сряда.

Това не е първия път, в който акции на "Газпром" се продават чрез нейно дъщерно дружество. През юли компанията изтъргува 2,9-процентен дял, срещу което набра 2,2 млрд. долара. Купувачът отново беше един, припомнят от Oilrpice.com.

Тези сделки ще се отразят позитивно и на компанията, и на Московската фондова борса в краткосрочен план, защото показва интерес към руските компании и увеличава дела на "Газпром" на тържището, смята анализаторът от Промсвязьбанк Михаил Подубски.

"Газпром" привлече $3,15 милиарда след продажбата на 3% от акциите си

"Газпром" привлече $3,15 милиарда след продажбата на 3% от акциите си

Енергийният гигант е втори по пазарна капитализация в Русия

Все пак повече от 50% от капитала на "Газпром" е държавна собственост, а за много анализатори компанията е маша на руската външна политика.