Държавната газова компания "Газпром" продължава да увеличава преднината си пред държавния банков гигант "Сбербанк" в състезанието за най-скъпа публична компания в Русия, пише The Moscow Times.

Пазарната капитализация на петролния гигант се покачи с над $10 милиарда през последните седмици и сега компанията струва $93,1 милиарда. Оценката на "Сбербанк" пък се покачи с $4 милиарда през последния месец до общо $82,1 милиарда.

Руските акции се радват на добри ръстове, след като инвеститорите започнаха да се завръщат на руския капиталов пазар. Индексът MSCI Russia се покачи с 44 процента от началото на годината. Деноминираният в рубли MOEX Russia пък записва 23 процента ръст.

Сред основните причини са намаляващите страхове от нови американски санкции, ръст на печалбите, постоянно високи дивиденти и умерено икономическо възстановяване.

Акциите на "Газпром" обаче определено имаха по-добра година, след като през юни те подскочиха с цели 30 процента за ден, след като бе взето решение за удвояване на дивидента.

Така от началото на 2019 г. до днес акциите на "Газпром" се покачват със 72 процента, а тези на "Сбербанк" - с 39 процента.

Най-големите частни компании, чиито акции се търгуват на борсата, са петролният гигант "Лукойл" и газовата "Новатек", като записват ръстове от 32% и 21% от началото на годината. Пазарната им капитализация е $62,2 милиарда и $62,4 милиарда, съответно.

"Газпром" поставя 3 условия на Украйна за продължаването на договора за транзит на газ

"Газпром" поставя 3 условия на Украйна за продължаването на договора за транзит на газ

Руският енергиен гигант е готов и за нов договор при същите ултиматуми