Компанията Orbis Manufacturing - дъщерно дружество на групата компании от Казахстан Orbis Kazakhstan - подписа меморандум с китайския автомобилен концерн Yibin Kaiyi Automobile, съобщават от Orbis Manufacturing.Документът потвърждава правото на Orbis Manufacturing да произвежда автомобили с марката Kaiyi в Казахстан. Меморандумът е подписан от президента на групата компании Orbis Kazakhstan Сухраб Махмудов и генералния директор на Yibin Kaiyi Automobile Га Лей.

Документът предвижда, че китайският автомобилостроител ще окаже пълна подкрепа на Orbis Manufacturing при стартирането на производството на автомобили Kaiyi по технологията за пълен цикъл (CKD). Тя ще включва и заваряване и боядисване на купето. Китайската компания ще изпрати технически специалисти в Казахстан за оказване на поддръжка и осигуряване на технологичен контрол при производството.

Руският "Лукойл" ще купува ли петролна рафинерия в Казахстан?

Руският "Лукойл" ще купува ли петролна рафинерия в Казахстан?

Коментарът на министъра на енергетиката на Казахстан

Сухраб Махмудов обяви, че Orbis Kazakhstan ще инвестира 72 милиарда тенге (около 160 милиона дорлара) в производството. Казахстанската компания ще започне строителството на автомобилния завод с пълен цикъл на производство през второто тримесечие на 2024 годината. Понастоящем е завършена работата по проектно-сметната документация на проекта.

Заводският комплекс ще бъде изграден в индустриалната зона на столицата Алмати. Производственият капацитет на заводския комплекс ще бъде 80 хиляди автомобила годишно. На първия етап от експлоатацията на заводския комплекс ще бъдат създадени 1500 нови работни места.

Производството на автомобили с марка Kaiyi не е единственото, създадено от групата Orbis в Казахстан. През май миналата година Orbis Kazakhstan подписа споразумение с Exeed International за производство на автомобили от тази марка в страната.

Американския бизнес измества руския от жп сектора на Казахстан

Американския бизнес измества руския от жп сектора на Казахстан

Wabtec изкупи от руския съсобстветик локомотивен завод