Сърбия е предпочитана дестинация за китайските инвестиции на Балканите. Страната развива редица големи проекти с финансовата помощ на големия си източен партньор, които носят свежи пари в икономиката й и разкриват хиляди нови работни места.

Не е изненадващо, че Китай подготвя нова мащабна инвестиция в западната ни съседка. Китайската HBIS Group Serbia Iron & Steel, дъщерно дружество на китайската Hebei Iron & Steel Group, планира да инвестира 150 млн. евро в сръбската стоманодобивна фабрика Железара Смедерево до 2020 г.

Китай и Русия дават по-малко от ЕС, но печелят по-голямо влияние на Западните Балкани

Китай и Русия дават по-малко от ЕС, но печелят по-голямо влияние на Западните Балкани

Регионът е все по-ключов за апетитите и амбициите на двете суперсили

Парите ще бъдат вложени в покупката на ново оборудване, тъй като металургичният завод се нуждае от нова агломераторна машина и нова стъпална пещ.

Китайската компания подготвя инвестиции за намаляване на емисиите на парникови газове и прах от фабриката, съобщи пред сръбски медии директорът на предприятието Сиай Сон, цитиран от SeeNews.

Сърбия е новият магнит за инвестиции на Балканите

Сърбия е новият магнит за инвестиции на Балканите

Страната привлича стотици милиони, oтваря хиляди нови работни места

HBIS досега е вложила 158 млн. евро в модернизация на оборудването на Железара Смедерево, който е най-големият завод за стомана в Сърбия. Китайците купиха предприятието през 2016 г. за 46 млн. евро.

Стоманолеярният завод е от ключово значение за сръбската икономика и има хиляди работници. Износът на фабриката през първите 5 месеца на 2018 г. е нараснал с 43.6% спрямо същия период на миналата година до 560 000 тона.

Сърбия отваря 50 000 нови работни места с помощ от Китай

Сърбия отваря 50 000 нови работни места с помощ от Китай

Белград става дом на високите технологии с индустриален парк за €300 милиона

Китай има сериозни интереси в сръбската индустрия. В началото на годината стана ясно, че Пекин ще инвестира 300 млн. евро в изграждането на огромен индустриален парк в Белград. Проектът се очаква да създаде 50 000 преки и непреки работни места.