Правителството на Сърбия очаква да отвори общо 50 000 преки и непреки работни места, благодарение на съвместен проект с China Road и Bridge Corporation (CRBC) за изграждането на индустриален парк в Белград.

Индустриалният парк ще е с площ от 3200 декара, общата инвестиция в него ще е 300 млн. евро. Проектът ще бъде реализиран на 3 етапа - първият етап е на стойност около 120 млн. евро, вторият струва 100 млн. евро, а третият - 80 млн. евро.

Сърбия е новият магнит за инвестиции на Балканите

Сърбия е новият магнит за инвестиции на Балканите

Страната привлича стотици милиони, oтваря хиляди нови работни места

Строителните работи ще бъдат финансирани от 3 големи китайски банки - Export-Import Bank of China, China Construction Bank и China Development Bank.

Проектът ще създаде директно 10 000 работни места, а строителните работи ще започнат до края на годината, съобщи сръбският министър на иновациите и технологичното развитие.

Милиардните инвестиции в Сърбия, с които Китай си проправя път към Европа

Милиардните инвестиции в Сърбия, с които Китай си проправя път към Европа

Как Пекин ще донесе растеж на балканската икономика?

"Проектът ще бъде много подобен на индустриалните паркове в Китай, Франкфурт, Берлин. Това е нова концепция, в която хората живеят и работят в градска среда, а индустрията ще бъде чиста, защото е високотехнологична", казва Попович, цитиран от радио RTS.

По думите на министъра индустриалният парк ще бъде един от най-добрите в района и ще бъде зает от най-големите регионални компании. Основните дейности в него ще бъдат интелигентната индустриализация, новите технологии и роботиката.

Как пътят на Китай към Европа минава през съседна Сърбия?

Как пътят на Китай към Европа минава през съседна Сърбия?

Има много логично обяснение за това

Те ще бъдат развивани от повече от 1000 високотехнологични компании. Над 40 големи китайски компании вече са заявили интерес да се включат в него.

"Искаме да разработим концепция за индустриални паркове, по модел на парковете в Китай. Имаме талантливи млади инженери, силна университетска база, иновационна общност, която бързо се развива и заедно с това се стремим към държавна политика, която дава стратегическо значение на иновациите", заяви министърът.

Според него Сърбия има потенциала да се превърне в регионален център за иновации в рамките на инициативата "Един пояс, един път", известен още като Новия път на коприната.