Китайски автомобилен гигант Zhejiang Geely Holding Group инвестира в стартъпа за разработване на летящи автомобили Volocopter GmbH, пише Bloomberg.

Китайската компания на милиардера Ли Шуфу се опитва да трансформира дейността си към технологии, които в крайна сметка биха могли да изместят традиционния пазар на горива.

Geely, която е собственост на Volvo Cars и Daimler AG, проведе кръг от инвестиции, които събраха 50 милиона евро. Парите бяха вложени в проекта за въздушно такси VoloCity. Очаква се летящата кола да бъде пусната на пазара в рамките на следващите три години, съобщиха компаниите.

Инвестицията на Geely идва, когато Китай се опитва да откаже шофьорите от двигатели с вътрешно горене. Търсят се нови енергийни превозни средства с цел спиране на климатичните промени и преодоляването на зависимостта от чуждестранни доставки на петрол.

Как малките летящи автомобили ще променят начина по който се придвижваме?

Как малките летящи автомобили ще променят начина по който се придвижваме?

Един такъв ще премине през първите си тестове през 2019-а

Ли Шуфу разширява своята империя отвъд автомобилите, като се инвестира в области от спътници с ниска орбита до микрочипове. През 2017 година групата му обяви че ще закупи базираната в САЩ Terrafugia, която се опитва да изкара летящ автомобил на пазара през 2019 година. Geely също подписа споразумение през ноември с държавната компания China Aerospace Science and Industry за изграждане на "свръхзвукови влакове", използвайки само китайска технология.

"Geely се трансформира от автомобилен производител в компания за технологии за мобилност", каза Ли.

Вариации на летящ автомобил също се разработват в САЩ и Япония. Uber Technologies, Boeing, Airbus и поддръжката на Toyota са сред компаниите, които се опитват да изнесат на пазара такива превозни средства.

Правителството на Япония иска страната да стане лидер в технологията, като изготви национална пътна карта за развитие и изучава начините за определяне и усъвършенстване на регулации.

Първата летяща кола в света вече е в продажба

Първата летяща кола в света вече е в продажба

Но доставките няма да започнат незабавно