Повече от 90 египетски компании станаха партньори на руския гигант "Росатом" при изграждането на АЕЦ "Ед-Дабаа" в Египет, като с тях са сключени общо 285 договора.Това съобщи генералният директор на държавната корпорация Алексей Лихачов, по време на церемонията вчера по изливането на първия бетон за блок №4 на атомната електроцентрала.

"Повече от 90 египетски компании станаха наши партньори, с тях са сключени общо 285 договора. По този начин руската страна изцяло изпълнява задълженията си по отношение на локализацията на производството, като обемът на поръчките към египетски доставчици надхвърля 1,2 милиарда долара", казва Лихачов, цитиран от ТАСС. По думите му, по изграждането на първата атомна електроцентрала на Египет сега работят над 16 хиляди човека.

Тази атомна електроцентрала, подчертава шефът на "Росатом", е "флагманът на руско-египетското сътрудничество в областта на енергетиката". Очаква се влизането в експлоатация на първата АЕЦ в бъдеще ще увеличи брутния вътрешен продукт (БВП) на страната с повече от 1%.

Колко ще струва първата АЕЦ в Казахстан

Колко ще струва първата АЕЦ в Казахстан

Кои са потенциалните доставчици на ядрени технологии за проекта

Първата АЕЦ в Египет, вече се строи от "Росатом" в провинция Матрух на брега на Средиземно море, на около 300 км северозападно от столицата Кайро. Това е първият голям проект на "Росатом" в Африка.

До 2028 г. руската държавна корпорация ще построи четирите блока на АЕЦ с реактори тип ВВЕР-1200 и ще доставя ядрено гориво през целия жизнен цикъл на атомната електроцентрала (60 години), както и ще предоставя услуги по обучение на персонала. "Росатом" ще извършва и техническа поддръжка и ремонт за 10 години след пускането на всеки ядрен блок.

Договорът също така предвижда до 2028 г. да бъде изграден и първият модул на сухо контейнерно хранилище за отработено ядрено гориво.

Първият бетон в основата на блок №1 на АЕЦ "Ед-Дабаа" беше излят през юли 2022 г., на блок №2 - през ноември същата година, а на блок №3 - през май 2023 година. Египет очаква атомната електроцентрала да достигне пълен капацитет до 2030 година.