Microsoft ще вложи няколко милиарда долара в мащабно обновление на централата си в Редмънд, щата Вашингтон. През следващите 5 до 7 години софтуерният гигант ще събори 12 ниски сгради и ще ги замени с 18 нови постройки, които ще бъдат 2 пъти по-високи.

Кампусът на компанията, който е с обща площ над 2000 дка, ще бъде разширен с нови спортни площадки и зони за сътрудничество и отдих. Ще бъде създаден и открит площад с големина от 8 декара, който ще може да събере повече от 2000 души.

Централата на компанията има нужда от обновяване

Източник: Getty Images

Централата на компанията има нужда от обновяване

Едно от забавленията ще бъде езерото Бил - малко езерце в центъра на стария кампус, чието име отдава почит на основателя на компанията Бил Гейтс.

В момента Microsoft има 125 сгради в своя кампус, а след завършването на проекта те ще се увеличат до 131. С включването на новите сгради и пространства кампусът ще се простира на територия колкото 180 футболни игрища.

Идеята на мащабната модернизация е да се осигури място за още 8000 служители, с които компанията планира да увеличи сегашните 47 000, работещи в кампуса.

Сградите в кампуса са известни с необичайната си форма

Източник: Microsoft

Сградите в кампуса са известни с необичайната си форма

Промените ще заменят оригиналните X-образни сгради, където съоснователят и бивш изпълнителен директор Бил Гейтс премести компанията през 1986 г. малко преди Microsoft да стане публично дружество.

Оформлението на тези сгради е толкова объркващо, че служителите се шегуваха, че да намерите офисa си в тях е тест за интелигентност, за да разберете дали сте годни да работите в Microsoft.

"Тъй като самият аз винаги се провалях на този тест, съм щастлив, че сега съм квалифициран да работя тук", пошегува се президентът и юридически директор на компанията Брад Смит.

Снимка 326258

Източник: Microsoft

Настоящият изпълнителен директор Сатя Надела се опитва да промени работната култура на най-големия световен производител на софтуер, превръщайки корпоративната среда в по-отворена и предразполагаща към сътрудничество с по-малко служители, задържани в затворени офиси.

Откритите площи, включително пътеки за бягане и разходки, спортни съоръжения и зелени площи разполагат с пространство за 8000 до 12 000 души.

"Ние се съсредоточихме върху културната трансформация на компанията. Искаме да създадем работно пространство, което да поддържа културата, която създаваме. Работно пространство, което насърчава хората да бъдат креативни, да работят заедно и да се учат един от друг", обясни Смит.

Сградите ще бъдат по-близо една до друга, а паркингът до тях ще бъде преместен под земята. Кампусът ще бъде предназначен предимно за пешеходците.

Ще се насърчава използването на местната лека железопътна линия, която дотогава ще достигне до обекта, въз основа на настоящия план на района. Изграждането и развитието на проекта ще създаде около 2500 нови работни места, посочиха от Microsoft.