Бумът на офис пазара в Централна и Източна Европа, предизвикан от ниските наеми и наличието на талантливи кадри, привлече вниманието на най-големите инвеститори в сектора на недвижимите имоти. Интересът към региона се засилва, пише Bloomberg.

"Банките и финансовите фирми търсят места с изгодни оферти, но и наличие на подходящи кадри, а това го има в региона", казва Томас Виладсен, ръководител на агенцията за недвижими имоти Allianz Real Estate за Австрия и Централна и Източна Европа. Компанията планира да похарчи 500 милиона евро за имоти в тази част през следващите две години.

Базираната в Мюнхен Allianz наема Виладсен миналата година, за да развие дейността на фирмата във Виена. С 72 милиарда в активи Allianz е най-големият наемодател в света, но е закъснял да се установи на пазара в региона и ще срещне сериозна конкуренция в лицето на родните компании CA Immobilien Anlagen AG и Immofinanz AG.

Allianz ще разглежда пазарите във Варшава, Прага, Братислава, Будапеща и Виена като възможност да навлезе на тях. Германската компания обаче стои далеч от Югоизточна Европа, тъй като намира икономическите и политически рискове там за прекалено високи.

Германската компания планира да увеличи инвестициите си в региона до 5 милиарда евро в рамките на 10 години, като още в началото влага 3 милиарда от тях. Освен към офис помещения, фирмата има интерес и към жилищни имоти и места за логистична дейност.

Цените обаче в някои градове са се увеличили повече от предвиденото, заради което Allianz е отпаднал от няколко кръга на наддаване, например, във Варшава.