Инвестициите в завод, железопътни релси и други проекти в Китай през тази година нарасна с най-бавния си темп от повече от четвърт век, подчертавайки предизвикателствата пред опитите на правителството да предотврати икономическо забавяне, пише The Wall Street Journal.

Инвестициите са се повишили с 5,3 процента през периода януари-август спрямо година по-рано. Това е най-бавният темп от поне 1992 г., откогато са най-старите данни.

Икономистите очакваха той да достигне поне 5,5%, които бяха отчетени през периода януари-юли, тъй като правителството окуражаваше инвестициите. В същото време вложенията в недвижими имоти и производството остават без промяна, а в инфраструктурата - където Китай се насочва, за да подкрепи икономиката - остават слаби.

"Ако инвестициите, особено тези в инфраструктурата, не се възстановят през септември, рискът за икономическия растеж ще бъде много голям", смята Шуан Дин, икономист в Standard Chartered. По думите му, местните власти вече трябва да са получили допълнителните средства, но явно те все още стоят в банковите сметки и не са вложени в конкретни проекти.

Разходите на китайското правителство се повишиха с 3,3 процента през август спрямо година по-рано. Инвестициите в инфраструктура са се увеличили с 4,2% през първите осем месеца, докато за периода януари-юли ръстът бе 5,7%. Инвестициите в железопътна инфраструктура намаляват с 10,6%.

Сърбия договаря 1,5 милиарда долара инвестиции с Китай

Сърбия договаря 1,5 милиарда долара инвестиции с Китай

Те ще бъдат насочени към няколко приоритетни сфери