Южноазиатските държави, включително Виетнам, Индонезия и Тайланд, са привлекли рекордни преки чуждестранни инвестиции през миналата година на фона на продължаващата търговска война между Съединените американски щати и Китай. Това накара някои производители да преместят дейността си в страни, които не са обект на американски санкции, пише Deutsche Welle.

Преките чуждестранни инвестиции в региона са се покачили с три процента през 2018 година до рекордните $149 милиарда, показват данните на UNCTAD, част от ООН.

"Ескалацията на напрежението между САЩ и Китай създаде значително увеличение на инвестициите в Южна и Югоизточна Азия", казва директорът на инвестиционното подразделение Джеймс Зан. "Те са експортно ориентирани инвестиции под формата на нови заводи", посочва той.

Разбира се, Виетнам и някои други страни в региона отдавна привличат редица чуждестранни компании, основно от Китай, заради евтината работна ръка и традиционно добри отношения със САЩ и ЕС. Но американските мита ускориха процеса.

Това не означава и че Китай изостава - втората най-голяма икономика остава привлекателна дестинация и увеличава инвестициите с четири процента до $139 милиарда. Само САЩ са получили повече инвестиции през 2018 г.

Именно миналата година Китай премахна някои от индустриите от защитения списък, отваряйки възможности за инвестиции. Пекин намали и ограниченията за чуждестранна собственост в ключови индустрии.

Общо, през 2018 г. световните преки чуждестранни инвестиции намаляват с цели 13 процента до $1,3 трилиона.