Румънската верига за търговия с горива Rompetrol, която оперира и на българския пазар, обяви инвестиционен план за 10 милиона долара за изграждането на зарядни станции за електрически автомобили.

Фирмата откри първата такава в края на миналата седмица, като до края на тази година ще бъдат отворени още 8. На всяка една от тях ще могат да се зареждат по две коли по едно и също време, като всички клиенти на фирмата с електрически или хибридни возила ще могат да ползват услугата безплатно.

Автомобилите, които се движат изцяло на ток, ще могат да зареждат батериите си до 80% за едва 20 минути, съобщават от Rompetrol.

"Въпреки че пазарът на такива коли в Румъния е в ранен стадий на развитие, не можем да изгнорираме международния фокус върху диверсификация на източниците на енергия. Ние се стремим да обхванем новостите при технологиите, за да развием гамата от продукти и услуги и да задоволим нуждите на клиентите си", коментира генералният мениджър на Rompetrol Downstream Влад Руснац, цитиран от сайта SeeNews.

През тази година компанията ще изгради останалите станции на територията на Румъния. Тя обаче има дейност в над 12 държави. У нас тя оперира чрез дъщерната фирма "Ромпетрол България" от 2002 година.