Гермаският гигант Siemens обяви програма за глобални инвестиции в Азия, САЩ и Еврпа на стойност 2 млрд. евро, предаде ДПА. С парите ще се строят нови заводи и развойни центрове и ще се разширяват стари.

Контекст: Siemens е най-големият европейски индустриален конгломерат, който има силни позиции в промишленото производство, транспорта и здравеопазването. Компанията, основана през 1847 г., днес има близо 300 000 служители по целия свят, а приходите ѝ за 2021 г. са в размер на 62 млрд. евро.

Siemens откри лаборатория за автоматизирани превозни средства във Варна

Siemens откри лаборатория за автоматизирани превозни средства във Варна

AGV технологията става все по-масова

Детайли: Повече подробности Siemens дадоха за плановете си в Азия:

  • В Сингапур ще бъде изграден нов високотехнологичен завод за 200 млн. евро, в който ще работят 400 души;
  • В Ченгду, Китай, съществуващ обект ще бъде разширен и още 400 нови служители ще бъдат наети за него. Това ще струва 140 млн. евро.

За Европа и САЩ са известни няколко проекта - разширяване на заводи в Германия и Чехия, нова фабрика за релси в САЩ с 500 работници за 200 млн. евро и др. За инвестиции на стойност 1 млрд. евро в Европа и САЩ все още не е избрана локация.

Siemens напуска Русия след 170 години бизнес в страната

Siemens напуска Русия след 170 години бизнес в страната

Обектите на компанията в Москва и Санкт Петербург сега се намаляват

Още нещо: Цели 500 млн. евро компанията ще задели за развойна дейност, като тя включва изкуствен интелект и т.нар "индустриална метавселена".

За целта Siemens работят съвместно с Microsoft и Nvidia.