Европейският автомобилен концерн Stellantis NV и южнокорейският ИТ гигант Samsung SDI се договориха да построят второ съвместно предприятие за производство на батерии в Съединените щати, съобщиха от Stellantis.

Първият завод в Кокомо, щата Индиана, трябва да започне производство в началото на 2025 година.

Вторият проект, обявен този понеделник, е изграждането на завод, който първоначално ще може да произвежда батерии с общ капацитет от 34 гигаватчаса годишно. Очаква се това предприятие да бъде въведено в експлоатация в началото на 2027 година.

"Новата производствена мощност ще ни помогне да постигнем целта си да пуснем най-малко 25 нови EV модела в Северна Америка до края на това десетилетие", каза Карлос Таварес, ръководител на групата автомобилни производители Stellantis.

Корпорацията е регистрирана в Нидерландия като публична компания с ограничена отговорност, притежава 14 бранда: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram Trucks.

Stellantis обяви плановете си да достигне 100% продажби на електромобили в Европа и 50% електрически превозни средства и лекотоварни камиони в САЩ до 2030 г. За да постигне тази цел, компанията заяви, че иска да осигури батерии с капацитет около 400 GWh.

През 2021 г. Stellantis заяви, че планира да инвестира 35 милиарда долара в производство на електрически превозни средства и софтуер по целия свят до 2025 г. Алиансът отбеляза, че вторият завод за производство на батерии в Съединените щати ще бъде шестият, който ще подкрепи целите на компанията.

През май 2022 г. Stellantis и Samsung SDI заявиха, че ще инвестират над 2,5 милиарда долара в изграждането на първия си съвместен завод за производство на батерии, който ще отвори врати през първото тримесечие на 2025 г. в Кокомо, Индиана. Съоръжението ще има първоначален капацитет от 23 GWh, който в крайна сметка ще нарасне до 33 GWh.

Компаниите казаха, че в завода в Индиана ще работят 1400 души и инвестицията може постепенно да нарасне до 3,1 милиарда долара.

Компаниите все още не са взели решение за местоположението на новото съоръжение и обещават да публикуват подробностите за новия план на по-късна дата.