Опериращата в сферата на онлайн хотелските резервации компания Trivago, чиято дейност е подкрепена от Expedia, се очаква да пусне акциите си за публично търгуване в Ню Йорк до края на ноември, споделиха източници, запознати с въпроса, цитирани от Business Insider.

Expedia, която притежава мажоритарен дял в Trivago, е наела JPMorgan, Goldman Sachs и Morgan Stanley, за да стартират допготовката и процедурите, а ценните книжа ще се търгуват на фондовата борса Nasdaq. Анализаторите оценяват бизнеса компанията на 5 милиарда долара.

Все още не е напълно изяснен размерът на сделката, но източник твърди, че първоначално от Trivago са съобщили на експерти, че се интересуват от повишаване с 1 милиард долара.

Ако сумата се уточни с този размер, то това ще се превърне в най-голямото IPO в технологичния бранш на САЩ, правено през годината.

Expedia заяви през юли, че ще проучи IPO-то за Trivago, като по същото време обяви още, че сайтът за онлайн запазване на хотелски стаи е генерирал 200 милиона долара приходи през второто тримесечие от финансовата година и повече от 660 милиона долара за 12 месеца назад.

"IPO-то ще позволи на инвеститорите да оценят Trivago като отделна самостоятелна компания", коментира изпълнителният директор на Expedia Дара Косровшахи.

След като документът за публично предлагане е налице, компанията трябва да изчака три седмици, преди продажбата на ценни книжа да може да стартира.