Цената на златото се повиши с 12% в сравнение с август миналата година, но експертите все още го считат за добра инвестиция, както и акциите на миннодобивните компании. 

Самият метал и акциите на минните компании изглеждат надеждна защита срещу нестабилността на световните пазари, при стагнация или рецесия на глобалната икономика. Вероятно златото е и защита в случай на отслабващ долар. 

Анализаторите от Goldman Sachs смятат, че цената на златото ще се повиши с 4% до 1,375 долара за унция до лятото на тази година и с 8% до 1,425 долара за унция след една година. 

Изглежда, че това не е много, но предвид факта, че златото се възприема от много инвеститори като защита срещу пазарната волатилност, вложенията в ценния метал често се оказват в портфейла на онези, които се страхуват от инфлация, рецесия или геополитически рискове. 

По-долу са описани осем причини да гледаме на златото с оптимизъм и да се възползваме от това.

Снимка 390258

Източник: flickr

Намалена доходност на облигациите

Доходността на държавните облигации е спаднала значително от миналата есен. Отбелязвайки слабостта на американската икономика, анализаторите прогнозират, че тя може да намалее още повече. 

Това е благоприятна ситуация за златото.

Снимка 229160

Източник: iStock

 

Отслабване на долара

Спадът в доходността на американските облигации е един от факторите, които ще доведат до спад на долара. 

Освен това доларът ще бъде неблагоприятно повлиян от подобренията в икономиките на други страни, тъй като централните банки ще предприемат действия за засилване на този растеж. 

Отслабването на долара има благоприятен ефект върху златото, тъй като златото и доларът традиционно са в противоположна динамика.

Снимка 318077

Източник: iStock

Високо ниво на дълга

Без съмнение, дълговете по студентските заеми в САЩ са много високи, но те са само капка в морето в сравнение с общото ниво на дълга в света. 

Глобалният дълг достигна 244 трилиона долара, което е повече от три пъти размера на световната икономика. 

Рисковете и несигурността, свързани с това ниво на дълг, са една от причините централните банки да купуват злато отново. 

Така покупката на злато от централните банки се увеличи със 130% през четвъртото тримесечие на миналата година. Общият размер на покупките на злато през 2018 г. достигна 650 тона, според Световния съвет по златото. 

Това е най-високото ниво от 1968 г. насам. Според експерти от Световния съвет по златото, централните банки могат да купуват още повече злато тази година.

Снимка 401912

Източник: iStock

Фактор "страх"

Централните банки възприемат златото като сигурен актив, който предпазва от неустойчивост и волатилност в бурни времена. 

Експертите съветват инвеститорите да вземат пример от тях и да запазят 5% от портфейла си под формата на злато - по същата причина. Златото ще запази стойността си, дори ако всички други активи я намалят. 

Ако има нарастваща загриженост относно инфлацията, рецесията или геополитическите рискове, тогава няма да бъдете единственият, който иска да защити спестяванията си със злато. Другите инвеститори ще искат да направят същото, което ще доведе до повишаване на цените на златото. 

Забавянето на икономическия растеж и намаляването на безработицата пораждат загриженост, че американската икономика е на последния етап от настоящия цикъл, казват експерти, което от своя страна води до увеличаване на търсенето на злато. 

Снимка 375457

Източник: iStock

САЩ и Китай

Уреждането на търговските отношения между САЩ и Китай може да доведе до подобрение на прогнозата за китайската икономика, което от своя страна ще доведе до повишаване на цените на суровините. 

Това се дължи на факта, че на Китай се пада почти половината от потреблението на всички световни суровини. 

Важно е да се следи ключовия показател - индексът на очакванията на мениджърите по закупуване, казват експерти. Ако има значителен ръст на индекса, това ще бъде сигнал, че темповете на растеж на китайската икономика се подобряват. 

Това ще подкрепи търсенето на суровини, включително злато, както от Китай, така и от инвеститори, които ще се опитат да заобиколят Китай.

Снимка 360566

Източник: iStock

Търсенето на бижута

Растежът на китайската икономика ще има благоприятен ефект върху златото поради още една причина. 

Според експерти, около 60% от търсенето на злато идва от закупуването на златни бижута. 

А тези покупки пряко корелират обема и растежа на брутния вътрешен продукт. 

Колкото по-голям е БВП на глава от населението, толкова повече хора купуват злато, казват анализатори. И този ефект е особено изразен в Китай.

Снимка 397295

Източник: iStock

 

Недостиг на доставки

Последният бум на инвестициите в добив на злато бе през 2011 г., тъй като през същата година беше максималното увеличение на неговата цена.

В момента минният добив на ценния метал намалява, подчертават анализатори, така че нова правят благоприятна прогнозата за цените на златото за следващите 3-5 години. 

Техническият фактор

След като цената на златото спадна през 2012-2013 г., котировките достигаха максимум $ 1,340 - $ 1,350 за унция, без да се повишават повече. 

Ако се преодолее това ниво, това ще бъде важен технически сигнал, което ще означава, че цената може да се повиши още по-високо, твърдят експерти по инвестициите в злато.