Volkswagen Group обяви, че компанията е дългосрочно споразумение за разбирателство с китайската Ganfeng Lithium, който предвижда дългосрочно осъществяване на доставки на литий за нуждите на електромобилите на автомобилния гигант. 

Според споразумението, през следващите 10 години, Ganfeng Lithium ще доставя необходимата за производството на батерийни елементи суровина, която ще бъде използвана от VW Group, както и от доставчиците на групата. 

"През следващите 10 години Volkswagen Group ще лансира повече от 70 изцяло електрически модела", коментира Стефан Сомер, член на борда на VW Group, отговарящ за компонентите и доставките на Volkswagen Aktiengesellschaft.

Volkswagen иска да продаде 22 милиона електромобила следващите 10 години

Volkswagen иска да продаде 22 милиона електромобила следващите 10 години

Пуска 70 нови модела и инвестира 30 милиарда евро до 2023 година

"Това означава, че около четвърт от всичките автомобили, които доставим през 2025 година, ще бъдат електрифицирани. Дългогодишните споразумения като това за лития, основна суровина, която постигнахме с Ganfeng са от решително стратегическо значение за въвеждането на нашата електрическа офанзива", обяснява мениджъра, цитиран от auto-press.net.

Бързото увеличаване на електрификацията при колите в автомобилната индустрия ще има сериозно въздействие върху пазара на суровини. В близко бъдеще литият ще бъде един от най-търсените суровини на земята. Според прогнозите, търсенето на литий в световен мащаб ще се удвои до 2023 г. - до голяма степен благодарение на преработката в автомобилните батерии, пише още volkswagen-newsroom.com.

Фокусът на Volkswagen е върху синергиите по цялата верига на стойността на батерията

Снимка 416453

Източник: volkswagen-newsroom.com