Въпреки широкообхватните санкции, въведени срещу Русия след началото на войната в Украйна, диамантите от страната все още се изнасят свободно в Европейския съюз.

Както показва тази инфографика, използваща данни от Националната банка на Белгия, въпреки че стойността на търговията е намаляла значително през август, има голям скок, регистриран през юни - четири месеца след началото на войната. Тогава в Белгия са внесени диаманти на стойност почти 400 милиона от Русия.

Снимка 597206

Неотдавна разследване на британския The Guardian показа, че Белгия е единствената страна в ЕС, която внася значително количество диаманти от Русия. Имаше искания за добавяне на диаманти към списъка със санкции, но това не се случи, дори с призивите на президента на Украйна Зеленски, който каза пред парламента на Белгия през март, че мирът струва "повече от всички диаманти".

През Антверпен минават 86% от необработените диаманти в света. В невзрачните бетонни офиси на Антверпен идват скъпоценни камъни на милиарди години от далечните мини в Ботсвана, Канада, Южна Африка, Ангола и Русия.

Въпреки война в Украйна, която спря търговията за милиарди долари, Белгия продължава да внася диаманти от Русия, макар и в много по-малки количества.

Междувременно ЕС спря да внася руски въглища, постепенно изтрива по-голямата част от вноса на петрол и спря да купува множество руски стоки, включително злато, хайвер и водка. И все пак диамантите избягват списъка със санкции.

Търговията продължава, въпреки че руската компания за диаманти Alrosa се контролира от руската държава. Русия и република Якутия, където се намират повечето мини на компанията, заедно притежават 66% от Alrosa. Главният изпълнителен директор на диамантената компания Сергей Сергеевич Иванов, беше един от първите олигарси, които бяха санкционирани от САЩ в първия ден от нахлуването на Русия в Украйна.

Полша и балтийските държави искат диамантите да бъдат включени в следващия девети кръг от санкции на ЕС.

Междувременно Обединеното кралство наложи санкции на Alrosa през март. Но нито една страна няма толкова голям център за търговия с диаманти като Белгия. Антверпен търгува с диаманти от 15 век. Около 1700 компании и 4500 дилъри имат търговски отношения с диамантения район, според търговската асоциация на Световния диамантен център в Антверпен.