Гърция, Кипър и Израел са готови да продължат с проекта за газопровод, подкрепен от Съединените американски щати, който ще пренася природен газ от източната част на Средиземно море до Европа, пише The Wall Street Journal.

EastMed ще пренася газ от морето между Израел и Кипър до пазарите в Европейския съюз чрез Гърция. Ако строителството продължи, то това ще означава край за алтернативния маршрут за израелски газ през Турция. Очаква се EastMed да е с дължина около 2 000 км.

След срещата в Израел, лидерите на трите държави заявиха, че са готови да подпишат междуправителствено споразумение. Атина ще положи параф в началото на следващата година, тъй като изчаква одобрение от Брюксел.

Резервите на газ в Средиземно море се изчисляват на 125 трилиона кубични фута, според консултантската компания Wood Mackenzie. Това ще подкрепи икономиката на региона и ще диверсифицира доставките на газ за Европа.

EastMed ще бъде най-дългият подводен газопровод в света и ще има капацитет от 20 милиарда кубични метра газ годишно. Очаква се изграждането да отнеме между 6 и 7 години и да струва около $7 милиарда.

Най-краткият маршрут е през Турция, но Анкара е в обтегнати отношения с Израел, както и с ЕС и САЩ. Страната иска дял от резервите и е против проекта. Също така Турция се обяви против търсенето на газ в ексклузивната икономическа зона - като дори заплаши с военни действия.

Кипър, Гърция и Израел се надяват, че американската подкрепа за проекта ще бъде от полза и че Вашингтон ще приложи дипломатически натиск.