Германия ще вложи $86 милиарда в железопътната си система, предава Bloomberg. Берлин предложи 10-годишен план за ремонтни дейности на релси, мостове и влакове, за да увеличи използването на този тип транспорт, който се смята за по-зелен от самолетите.

Освен ремонтни дейности, Германия ще предприеме и увеличаване на капацитета на жп превозва и електрифицирането на повече маршрути. Към момента едва 58% от маршрутите са електрифицирани. До 2030 г. всички големи градове в страната трябва да бъдат свързани с влакове, които ще тръгват на 30-минутни интервали. През следващото десетилетие 2 000 моста ще бъдат ремонтирани, а DB иска да ремонтира и по 2 000 км релси годишно.

Федералното правителство ще инвестира €62 милиарда, а държавната Deutsche Bahn AG ще вложи €24 милиарда.

"Това ще бъде десетилетието на влаковете", обяви министърът на транспорта Андреас Шойер.

За да увеличи използването на жп транспорта, компанията намали и цените на билетите с 10% от 1 януари.

Планът е част от инициативата на Германия да подобри инфраструктурата си и да намали въглеродните емисии, особено от транспорта и производството на електроенергия. Още през септември стана ясно още, че Берлин ще въведе и по-високи такси за местните полети.

Тази седмица кабинетът може да вземе и решение за компенсации за ютилити компаниите, които затворят централите на лигнитни въглища. Възможни са и помощи за автомобилната индустрия, която се опита да премине към електромобили.