Холандските власти закриват редица затвори в страната. Причината? Няма достатъчно престъпници, които да бъдат настанени там. Може да звучи невероятно, но още през 2013 г. бяха затворени 19 ареста, а до края на това лято тяхната съдба ще последват още 5, твърди The Telegraf.

И ако за властите от една страна това е победа на страната на доброто, то за служителите в затворите е доста лоша новина. След затварянето им 2000 души ще останат без работа.

Намаляващата тенденция на осъдените в Холандия продължава непрекъснато от 2004 г. насам. Проблемът с празните затворнически килии става толкова болезнен през есента на миналата година, че страната е принудена да си „внесе” 240 престъпници от Норвегия, допълва Tech Insider.

Министърът на правосъдието Ард ван дер Стюр дори е обяснил в реч пред парламента защо това е толкова голям проблем  - поддържането на непълните арести е прекалено голям разход за „малка страна като Холандия”.

Друг е въпросът как европейската държава успява да поддържа такова ниско ниво на престъпност. На първо място по значение е облекченото законодателство по отношение на леките наркотици.

Втората причина за това е налагането на системата за електронни гривни, които се слагат на глезените на осъдените с по-леки присъди. Чрез устройствата властите могат да ги следят и те могат да водят нормален начин на живот извън затвора.

Всички тези мерки са намалили до рекордно ниско нивото престъпността в Холандия – при население от 17 милиона души едва 11 600 са затворници. Това прави по 69 излежаващи присъда на 100 000 души. За сравнение техният дял в САЩ е 716 души на 100 000 души.