В края на 2020 и началото на 2021 година bitcoin се превърна в истинска мания за инвеститорите. Но един малко познат метал успя да изпревари не само всички останали суровини, но и криптовалутата по представяне от януари насам.

Това е иридият - един от най-редките скъпоценни метали, който се добива като страничен продукт от обработката на платина и паладий.

От януари насам суровината е поскъпнала със 131%, с което значително изпреварва представянето на bitcoin, чиято цена е нараснала с 85 на сто за същия период.

"Неговата стойност се покачи заради нарушенията във веригите за доставки през последната година, както и заради нарасналото търсене на суровини за производството на електронни екрани", обясняват експертите от Heraeus Group, цитирани от Bloomberg.

С пазар доста по-малък от този на по-популярните метали като паладий и платина, проблемите с производството и доставките имат сериозно отражение върху цените. В същото време да се предвиди как ще се движи стойността на иридия също не е лесна задача, тъй като неговото търсене е обослувено основно от индустрията.

"Времето за осъществяване на доставките е твърде дълго, за да може недостиг на пазара да бъде решен от своевременно увеличаване в предлагането", обяснява експертът Джей Тейтъм от Valent Asset Management. "Единственото краткосрочно решение е повишаване на цените, което да накара хората да продадат натрупаните от метала запаси", допълва той.

До някаква степен атрактивността на иридия произхожда и от ограничените инвестиции в производството на платина, която се използва в производството на автомобилни катализатори. Според анализаторите търсенето ѝ ще се увеличи в следващите години, стимулирано от интереса към новите водородни технологии в сектора.

Цената на иридия, който се използва и за производството на свещи за автомобили, се изкачи до 6000 долара за тройунция. Това го прави повече от три пъти по-скъп от златото, което се търгува за около 1730 долара.