Над 42% измежду 200 интервюирани араби в Близкия изток и Северна Африка, 60% от които са на възраст под 30 години, са посочили, че предпочитат да напуснат региона, сочат резултатите от ново изследване на дубайската PR агенция ASDA"S BCW, предаде CNBC.

Причината не е изненадваща - регионът, който и без това изостава значително зад развитите икономики, получи допълнителен удар заради мерките на правителствата срещу коронавируса, а към него се добавят и социалните вълнения.

МВФ: Богатство от $2 трилиона в Близкия изток може да бъде унищожено до 2034 г.

МВФ: Богатство от $2 трилиона в Близкия изток може да бъде унищожено до 2034 г.

Страните в региона трябва да ускорят диверсифицирането на приходите си

Най-силни настроения за емиграция се наблюдават сред младежите в Ливан, където един от всеки шест души са на възраст между 15 и 24 години. Страната преминава през най-дълбоката си криза в историята, като банковият сектор е в колапс от почти година насам, а същото важи и за публичните ѝ финанси, след като достъпът до кредитирането за нея на практика беше орязан в резултат на изстрелването на лихвите по него.

Ливан е следван от Ирак, Йордан, Сирия, Йемен и Палестина, където 75% от анкетираните посочват, че тежкото икономическо състояние се е влошило допълнително от кризата. Но освен нея има и други фактори, които определят желанието на хората да емигрират.

"Основните двигатели на потенциалната емиграция са икономическите причини и корупцията, но образователните възможности, новите преживявания и безопасността също играят роля", изтъкват анализаторите.

Най-важният фактор за постигане на растеж в арабския свят е разрешаването на проблема с корупцията на управляващите, посочват още от компанията. На второ място се подрежда безработицата, която е проблем за 87% от запитаните.

Златото достигна над 6-годишен връх заради напрежението в Близкия изток

Златото достигна над 6-годишен връх заради напрежението в Близкия изток

Ценният метал е по-добра инвестиция от петрола в този момент, казват от Goldman Sachs

Почти половината или 46% от запитаните млади араби са посочили, че биха емигрирали в Обединените арабски емирства, а след нея се подреждат САЩ, Канада, Великобритания и Германия.

През последните години положителната роля на САЩ в региона се засилва значително, сочи последният анализ. Докато през 2019 г. само 41% от анкетираните са разглеждали страната благоприятно, днес техният дял вече е 56%, което е най-високата стойност в историята.