Канадска компания в Халифакс е намерила интересно решения на проблема с планините от пластмасови отпадъци, които се изхвърлят всеки ден. Тя е открила начин да прави от отпадъците строителни материали. Инициативата на компанията се състои в това да събира 80% от рециклируемия отпадък на града и да я превръща в синтетичен дървен материал, който може да се използва в строителството, както за направата на кейове, огради, градски стълбове.

Дъските от изкуствена дървесина, произведени от Goodwood Plastic Products, са изработени от твърда пластмаса, която е по-плътна и по-тежка от истинското дърво. Според фирмата този материал е по-издръжлив.

"Пластмасата няма да спре да се използва, но това, което трябва да направим, е да намерим повече възможни начини да се справяме с нея и да разберем какво да направим, за да се използва повторно" казва вицепрезидентът на компанията Майк Часи.

Коя е компанията, която прави пътища от рециклирани пластмасови бутилки

Коя е компанията, която прави пътища от рециклирани пластмасови бутилки

Чрез технологията се произвеждат по-малко токсични емисии и по-устойчиви пътища

Мебели за бъдещето

Към днешна дата рециклираните строителни материали на компанията се използват за създаване на устойчиви външни мебели като пейки в парка и маси за пикник. Продуктите са по-скъпи от истинското дърво, но се очаква продължителността на живота им да е по-дълга с няколко години. 

Това не е първата инициатива на компанията с цел пластмасата да се използва повторно. Скорошното им партньорство с търговеца на храни Sobeys, бе в основата на построяването на първият паркинг в Канада, направен изцяло от рециклирани материали, използвани от местни депа за отпадъци.

Нарастващият проблем с боклука

Пластмасата е евтина, лека и устойчива. Идва във всякакви форми и размери. Но също така замърсява реките, океаните, плажовете и всичко наоколо. Нараства и използването на еднократните пластмасови продукти, пишат авторите на Weforum.

Според доклад на Световния икономически форум използването на пластмаса се е увеличило с 20 пъти в последната половина на века в световен мащаб. Очаква се употребата да се удвои отново през следващите две десетилетия. Според доклада 32% от пластмасовите опаковки не се събират за рециклиране. 

Докато ефективното управление на отпадъците е често срещано в страните с високи доходи, то в страните с по-ниски доходи за рецилиране се събират малко под половината от генерираните отпадъци.

Без ефективни системи за управление на боклука, изхвърлените пластмасови боклуци отиват в реките. Програмата на ООН за околната среда изчислява около 13 милиона тона изтичане на пластмаса в океаните ни всяка година. По този начин се замърсява хранителната верига и се увреждат морските екосистеми.

Пластмасата - индустрията за $79 милиарда. От кои държави идва тя?

Пластмасата - индустрията за $79 милиарда. От кои държави идва тя?

Лидерите по износ на пластмасови продукти в света