Преди половин век Китай изстреля първия си сателит в Космоса. Днес именно те са в центъра на амбициозен план на Пекин за надмощие именно в тази сфера, който може да се мери с този за Новия път на коприната.

Последният беше обявен преди две години, като той включва трилиони долари за изграждането на пътища, пристанища и друга инфраструктура, свързваща около 70 държави от Азия през Африка до Европа.

Не по-малко амбициозна цел има Пекин и по отношение на космическите си проекти. От десетилетие страната изнася сателити. "За тях обаче вече може да се мисли като за своеобразна инфраструктура в Космоса заради развитието на технологиите и новите възможности на фона на по-ниските разходи", обяснява основателят на хонконгската компания Orbital gareway Consulting Блейн Курчио.

До голяма степен възможността за Китай в момента идва от различните сателитни интернет услуги, които страната може да предоставя на други държави.

"Ако преди един сателит можеше да свърже десетки хиляди абонати, например, то днес същият може да бъде използван за стотици хиляди или дори милиони потребители", обяснява експертът, цитиран от сайта Quartz.

По неговите думи в бъдеще Пекин ще се опита да продава сателити като част от по-големи пакетни сделки, насочени към осигуряването на конкретни услуги. Това, например, може да бъде цялото оборудване и осигуряване на интернет връзка за 50 000 училища за определен период от време.

Специалистът посочва още, че с тази стъпка Китай ще потвърди своята технологична сила. Той обаче предупреждава, че все по-голямото използване на китайски космически технологии в световен мащаб в бъдеще може да бъде припознато като нов риск за сигурността на страни като САЩ.

Какво е общото с Новия път на коприната?

Много китайски частни и държавни космически компании популяризират своите сателити и други свои инвестиции, свързани с големия проект за Новия път на коприната. Идеята е ясна - те търсят нови пазари за космическите си технологии, като ги предлагат на държави, които получават финансиране по тази стратегия.

Пример за това е сделката на държавното дружество China Great Wall Industry с Нигерия за продажбата на два комуникационни спътника. Любопитното е, че финансирането за тях е осигурено именно от Китай, включително и още 25 милиарда долара за инфраструктурни проекти в африканската държава.

Компанията има подобни споразумения още с други страни, включени в Новия път на коприната, като Лаос и Пакистан.