От какво се страхува най-много световният елит? Годишният доклад на World Economic Forum (WEF) дава отговор на този въпрос.

Оказва се, че за втора поредна година негативната класация за най-големите рискове пред света се оглавява от екстремните климатични проявления. В последните години на първите места вече не виждаме икономически рискове – като срив на световните финансови пазари или кризи в глобалните сили.

Ураганите, земетресенията, наводненията и пожарите, които разтърсиха света и през миналата година, продължават да са най-големият риск, казва политическият и бизнес елит. Изследването на WEF е проведено сред 999 лидери от света на бизнеса и политиката.

World Economic Forum, който всяка година събира световния елит в Давос, пише в доклада си, че три от петте най-възможни глобални риска през 2018 г. са свързани с климата - екстремно време, природния бедствия и неуспех в борбата с климатичните промени. За първи път от години емисиите на CO2 в атмосферата се повишиха през 2017 г. Затова не е трудно да разберем защо тези рисковете са най-високо в списъка. През миналата година икономическите щети от природни бедствия достигнаха 306 милиарда долара, почти двоен ръст спрямо 2016 г.

От рисковете, които биха имали най-голямо въздействие, на първо място са оръжията за масово унищожение, а следващите три са природни. През 2010 г. притесненията, свързани с климата, дори не достигаха топ 5. Останалите два от най-възможните пет риска са свързани с кибератаки и с кражба на данни.

Освен за климата, политическите и бизнес лидери се притесняват от увеличаващото се напрежение между глобалните сили. 80% виждат увеличена възможност за война.

Сред останалите рискове са лоша реколта в най-големите страни-производителки, нови вълни на популизъм в развитите демокрации, финансова криза.

Колко струваха бедствията по света през 2017 г.?

Колко струваха бедствията по света през 2017 г.?

Най-тежкият удар понесоха САЩ с ураганите Харви, Ирма и Мария