Общите икономически загуби от природни и причинени от човека бедствия са се повишили с 63% през 2017 г., достигайки 306 млрд. долара, съобщи най-големият презастраховател в света - Swiss Re.

"САЩ бяха най-тежко засегнати, включително от урагани Харви, Ирма и Мария, които направиха 2017 г. вторият най-скъп сезон на ураганите след 2005 г.", обявиха от компанията.

Въпреки нарастващите финансови разходи за бедствия през 2017 г., разходите на компанията свързани с животозастраховането са се запазили стабилни.

"В световен мащаб повече от 11 000 души са загинали или са изчезнали в бедствени събития през 2017 г., подобно на 2016", отчитат от Swiss Re.

Предварителните й изчисления за размера на застрахованите загуби от природни и причинени от човека бедствия по света са приблизително 136 млрд. долара.

Това е "много над средногодишната стойност за предходните 10 години и третата най-голяма от 1970 г. насам", отбелязва швейцарската финансова компания.

Презастрахователната компания, която застрахова застрахователните компании, посочи, че застрахованите загуби от бедствия са надвишили 100 млрд. долара за няколко години.

"Застрахователната индустрия показа, че може да се справи много добре с толкова големи загуби", каза Мартин Бертог, ръководител на управлението на риска от катастрофи в компанията.

"Въпреки това остават значителни пропуски в предпазните методи и ако индустрията може да разшири обхвата си, много повече хора и фирми могат да бъдат по-добре подготвени да издържат на последствията от бедствия", добави той.