Пазарът на труда се променя постоянно — с още по-голяма сила това твърдение важи днес, когато автоматизацията заплашва да унищожи милиони нископлатени работни места, които ще бъдат заети от роботи. За да останем в крак с времето и желани за работодателите, трябва да повишаваме квалификацията си постоянно.

"Преди пътят беше лесен и еднакъв за всички: отиват в университет и след това си намират работа и, обичайно, когато намерят своето място, обучението приключва там. Преди 30-40 години беше голяма рядкост обучението и придобиването на нови умения да продължи", посочи пред Money.bg по Bulgaria ON AIR доктор Константин Кирицис, лектор и експерт по развитието на международни обучителни програми към Академиите на PwC в Централна и Източна Европа.

"Сега хората са като приложения, като софтуер — трябва да са сме в крачка с последните тенденции и това се превръща в проблем, защото имаме изисквания в кариерата, които се променят в реално време — всеки час, всеки ден, всяка седмица, всеки месец трябва да усещаме, че знаем всичко нужно", категоричен е той.

По думите му, на всяка година и половина хората трябва да се обучават и да придобиват нови умения 20-30 часа.

Най-желаните умения от работодателите днес продължават да са т. нар. "меки умения". "Всичките ни изследвания сред главни директори, които правим, резултатите от тях, винаги се фокусират между баланс между технически умения и меки умения. Ако ме попитате кое е по-важно, ще бъда честен и ще кажа, че това са меките умения. Много по-трудно е да научиш някой как да слуша, или на обноски, как да притежава емпатия, да комуникира добре, как да направи презентация — това е по-трудно отколкото да обучиш някого на нова технология или как да разбере счетоводните стандарти. Може и да звучи по-трудно, но не е. Уменията, които получаваме от родителите си, когато сме млади, те са нещата, които търсим. И ако попитате който и да е сред главните изпълнителни директори по света, той ще ви каже, че меките умения са тези, които са най-важни", казва Кирицис.

Той поставя на първа място комуникацията като най-важно умение. На второ място е способността да подреждаме деня си и да се вписваме в срокове.

Големите корпорации вече показват, че университетското образование — макар и плюс — не е критично важно, за да получите добре платена работа. "Може и да звучи странно, но ще ви кажа, че IBM в последните изследвания казва, че наема хора без образование, мисля 17%, те не изискват, защото ще ви обучат там", посочва той.

За висше образование Кирицис все пак препоръчва дисциплина, свързана с дигиталния свят. "Сега всичко се прави дигитално, затова трябва да разбирате как да използвате технологиите, как да използвате най-добрите инструменти, как да презентирате технологиите и как да дигитализирате това, което правите, и освен това да познавате бизнес моделите. И технологичният сектор предлага тези неща. Затова дисциплини като анализ на данни, информационни технологии, инженерство, те винаги ще бъдат обещаващи. Но това не означава, че другите със сигурност няма да бъдат. Моят фокус би бил, бих насочил моите деца натам, към дисциплини, които са свързани с данни, с облачни услуги, с блокчейн — как да използват тези неща днес, за да създадат бизнес модел и да се справят добре в една компания", коментира той.

Целият разговор гледайте във видеото.