Финансовата рамка за закупуването на 8 изтребителя F-16 Блок 70 от България е получила своето одобрение от американския Конгрес. Това става ясно от официално съобщение на Министерство на отбраната.

Одобреното финансиране възлиза на обща стойност от 1,6 милиарда долара. Тази сума включва освен стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

"В 16.15 ч. вашингтонско време (23.15 ч. българско) на сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ бе публикувано съобщение, в което се посочва, че Конгресът на САЩ е дал разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1,6 милиарда долара", се казва в съобщението.

Това е максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България. Сега предстои в рамките на следващите две седмици американското правителство да предостави на българската страна проект на договор (LOA), в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 милиарда долара. След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи.

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1,8 милиарда лева. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена.

През януари депутатите дадоха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на самолетите, като за решението гласуваха 130 народни представители, а 84 бяха против.