Задръстванията в Индия са толкова кошмарни, че променят потребителските навици. Индийците, които са известни с това, че не пилеят пари на вятъра, започват да търсят автомобили, които се карат по-лесно.

Все по-търсени се оказват тези с автоматична скоростна кутия. Промяната е значима, тъй като втората по население страна в света е и на челните места по закупуване на автомобили с ръчни скоростни кутии. През последните две години броят на тези с автоматична се е удвоил - но общият им дял все още е по-малко от 5%. Основната причина затова е, че екстрата струва средно по 120 000 рупии (1 871 долара) повече - или около три средни месечни заплати.

Автомобилните производители със сигурност са доволни от промяната. Пазарът в Индия се оценява на около 30 милиарда долара, като до 2020 г. страната ще е трета по брой продажби след Китай и САЩ, пише Bloomberg.

Средно шофьорите прекарват по два часа дневно зад волана. И търсят "да улесняват шофирането, особено в условията в Индия", смятат от Tata Motors Ltd. Затова Рахул Мишра от консултантската AT Kearney очаква скорошна доминация на автомобилите с автоматични скоростни кутии.

За да привлекат шофьорите, които не са готови да отделят толкова много пари отгоре, производителите предлагат среден вариант, при който съединителят не трябва да бъде натискан при смяна на скорост.

Друг фактор, който движи тенденцията, е увеличеният брой на жени-шофьори в Индия, които данни на Honda Motor, търсят повече автоматични скоростни кутии.

А ако страната успее в своята цел да направи електрическите автомобили масови, ръчната скоростна кутия съвсем ще изчезне.