Ловните кучета в Германия са обучавани да надушват мъртви прасета, властите редят огради, по които тече ток, по източната граница, а правителството в Берлин зове шофьорите да не хвърлят остатъците от сандвичи с шунка през прозореца.

Това са само част от мерките, с които най-големият производител на свинско в Европа се опитва да избегне разпространението на Африканска чума по свинете, която вече разтърси световния пазар на свинско и се приближава все по-близо до границите на страната. След като бе засечена в Белгия миналата година, заразата наскоро се появи и в западна Полша - едва на няколко десетки километра от границата с Германия.

Навлизане на африканска чума по свинете ще удари тежко индустрията в страната, която е дом на братвурста. Макар че е сравнително по-малък производител, ако я сравним с Китай или САЩ, Германия отговаря за цели 15% от износа на свинско в света през 2017 г.

"Не знаем какво ще се случи, но сме обучени как да действаме", каза министърът на земеделието Юлия Клокнер.

Африканската чума не представлява риск за човешкото здраве, но заплашва да сложи край на изключително успешен период за германските свиневъди. Цените на прасетата в ЕС доближават 6-годишен връх, подкрепени от търсене от Китай.

Германия е дом на 26 милиона свине, като повечето се отглеждат в затворени помещения, а фермерите предприемат стъпки за предотвратяване на заболяванията.

Дивите свине създават по-голяма заплаха, а в последните години Германия не може да се справи с нарастващата им популация. По-топлият климат им помага да се възпроизвеждат през цялата година.

Надеждите на Германия са, че заразата няма да дойде от Белгия, след като там бе открита заразена свиня в средата на 2018 г., но чумата не се пренесе във фермите или в други страни.

Източна Европа обаче нямаше такъв късмет, като над 1 700 ферми бяха ударени от заразата.

Африканската чума направи един милиардер с 341% по-богат

Африканската чума направи един милиардер с 341% по-богат

Нетното му състояние е нараснало до 8,56 милиарда долара