В германският град Зул, известен повече с името "Градът на оръжията" заради дългогодишната традиция за производство на оръжия там, почти няма млади хора. Населеното място се оказва това с най-застаряващото население в икономика номер 1 в Европа, след като голяма част от жителите му избират да се преместят в други градове.

Днес в Зул живеят 36 000 души, като средната възраст на хората там е нараснала до 50 години. В същото време младежите, родени там, предпочитат да се преместят в по-атрактивните Берлин, Мюнхен и Франкфурт, разказват от Bloomberg.

Въпреки че Зул е може би най-засегнатото място в Германия от тенденцията на застаряване на населението, той не е единственото такова. В голяма част от бившата Източна Германия населението "остарява" много по-бързо, отколкото в други части на страната, като заможните Бавария и Баден-Вюртемберг.

Все пак положението остава най-сериозно именно в "Града на оръжията", като между 2000 и 2016 година населението там е намаляло с близо една четвърт, което е най-големият такъв спад в Германия. От националната статистика прогнозират допълнително намаление със 7,3% до 2035 година.

Междувременно хората в трудоспособна възраст между 20 и 64 години са се свили с близо една пета, а това в бъдеще може да създаде допълнителни проблеми, свързани с недостиг на приходите от данъци и такси и в резултат на затруднения във финансирането на публични услуги.