Светът ще изгради над един трилион вата източници на възобновяема енергия през следващите пет години — повече от целия настоящ капацитет на Европейския съюз, пише Bloomberg, цитирайки последния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Консервативната прогноза показва увеличение с един терават, а по-оптимистичната - с 1,3 теравата до 2023 г.

Позитивната прогноза за възобновяемите източници идва с предупреждение, че подкрепата от правителствата и е критична за инвестициите и изграждането им.

Според МАЕ енергията от слънце, вятър и вода ще продължават да надхвърлят по темп природния газ и въглищата през следващите пет години. Природният газ ще бъде притиснат от по-евтините въглища и все по-конкурентните технологии за генериране на ток от слънцето и вятъра.

Въпреки че ВЕИ ще разширяват дела си в производството на енергия до 30 процента през 2023 г., растящата употреба на въглища в Азия означава, че най-мръсното изкопаемо гориво ще остане най-големият източник в света.

Най-голям дял сред възобновяемите източници - 12 процента - ще имат водноелектрическите централи. На втора позиция са вятърните ферми с ръст от две трети до седем процента. Соларните панели ще се утроят и ще изпреварят биоенергията като третият най-голям източник на възобновяема енергия.

Китай ще бъде отговорна за 41% от ръста на ВЕИ, добавяйки 438 гигавата, превръщайки се в най-големите потребител на зелена енергия в света, изпреварвайки ЕС.

Въглищата в момента отговарят за 27 процента от търсенето по света, като до 2040 г. се очаква делът да намалее до около 22 процента.

70% от новия енергиен капацитет в света идва от ВЕИ

70% от новия енергиен капацитет в света идва от ВЕИ

Инвестициите в чиста енергия надскачат 2 пъти тези в изкопаеми горива и АЕЦ