"Обвинението срещу Иванчева е пред провал" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Посредникът при подкупа Петко Дюлгеров се отказа напълно от самопризнанията си, а в тефтерчето на подсъдимата са писали няколко души

Обвинението срещу бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова върви към провал. Прокуратурата го крепеше на няколко тома с подслушвания, едно тефтерче на Иванчева, свидетелските показания на строителния предприемач Александър Ваклин и самопризнанията на посредника при предаването на подкупа Петко Дюлгеров. Във вторник обаче Дюлгеров се отрече напълно от първоначалните си показания с мотива, че е бил подложен на натиск, когато е давал обясненията, и че е бил представляван от служебен защитник. А в тефтерчето се оказа, че е писала не само Иванчева, но и Дюлгеров и още един неизвестен засега човек.

След задържането си през април 2018 г. Дюлгеров разказва пред разследващите, че бизнесменът Ваклин се е свързал с него, за да поиска помощ за придвижването на преписка в районната администрация на "Младост". За да се случи това, Иванчева и Петрова му казали, че трябва да получат по 15 евро на кв. м за предвидената разгърната площ от 12 500 кв. м, което прави 70 хил. евро.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Как българските компании правят и могат да правят бизнес в САЩ", четем в "Капитал"

Няколко практически съвета и отговори на въпроси от местни предприемачи, които продават на най-големия световен пазар

Най-големият пазар в света с големи обеми на потребление. Любопитни и отворени към новостите потребители. Много добри маржове, високи печалби. Функционалността на продукта не е на първо място, важно е преживяването и посланието. Конкуренцията не е само в цените. Това е малка част от обобщенията за американския пазар, направени по време на конференцията Explore USA, организирана от Американската търговска камара и посолството на САЩ в България. 

Договорете се предварително за телефонен разговор 

Най-лесно се започва бизнес в Ню Йорк, Вашингтон, Бостън, но там и конкуренцията е най-голяма. Най-слабо разработени са щатите на юг, най-голям е износът на български стоки в Западното крайбрежие, обобщи Иво Константинов, търговски аташе на България във Вашингтон. 

Той посъветва предприемачите да се информират за особеностите на бизнес комуникацията с американци, според която телефонният разговор например се договаря предварително, координати и мейл адреси не се публикуват онлайн, а податели от рода на "ванчето72" не се приемат изобщо. 

"Най-големият потребителски пазар продава скъпо достъпа до себе си. Полицата на един магазин е най-скъпото недвижимо имущество, а достъпът до търговска верига минава през вносител, дистрибутор, брокер", обясни Константинов. 

Според неговия анализ възможностите за пазарно навлизане и инвестиции в САЩ са много. Сред тях са деликатесни храни, дялови инвестиции, зърнопроизводство (соя) в необработваеми райони, енергийна ефективност, бързооборотни стоки за етнически групи.

Прочети още от " Капитал"

"В 77 държави гласуват за ЕП нашите зад граница" извежда на първа страница в. "Монитор"

Разкриваме 107 секции, най-много урни ще бъдат поставени в Германия и САЩ, 2 млн. лв. таван за харчовете за кампанията, всяка коалиция с партия-касиер 

Общо 107 секции зад граница ще бъдат разкрити за евровота на 26 май. Живеещите в чужбина нашенци ще могат да упражнят правото си на глас в 77 различни държави по Света. Това става ясно от решение на ЦИК, която публикува на сайта си пълния списък с местата, на които сънародниците ни ще имат възможността да пуснат бюлетина, подаден й от МВнР, съобразно представителствата на страната ни в чужбина.

Съгласно списъка най-много места с урни ще има в Германия и САЩ, където ще бъдат разкрити съответно 8 и 5 секции. В Германия нашенците ще могат да гласуват в Берлин, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Хамбург, Щутгарт, Дармщадт, Магдебург и Мюнстер, а отвъд Океана във Вашингтон, в представителството ни в ООН и в консулството ни в Ню Йорк, както и в Чикаго и Лос Анджелис. В същото време в съседна Турция ще бъдат разкрити 4 секции-в Анкара, Истанбул, Одрин и Бурса, в Гърция, Северна Македония и Сърбия ще има по 2-в Атина, Солун, Белград, Ниш, Скопие и Битоля, а в Румъния българите ще избират евродепутати само в Букурещ. В страни като Испания и Италия, където пребивават не малко гастарбайтери от България също ще има едва по две тъмни стаи за гласуване, съответно в столиците Мадрид и Рим, както и в Милано и Валенсия.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Поправят неточности в "Натура" със закон" четем в "24 часа"

При определянето на зоните вече ще се вземат предвид повече мнения

Промените в Закона за биологичното разнообразие, които в сряда се внасят в кабинета, ще позволят грешките, допускани навремето при определянето на зоните по "Натура 2000", да бъдат поправени.

Това заяви във вторник министърът на околната среда и водите Нено Димов при представяне на проекта, който бе пуснат за обществено обсъждане преди няколко месеца.

"Има огромно количество зони по "Натура 2000", които не могат да бъдат там, и промените в закона дават възможност грешките да бъдат поправени", каза министърът.

При определянето на зоните вече ще се вземат предвид повече гледни точки, както и интересите на по-голям кръг организации: научни, браншови, местни сдружения и т.н.

Променят се и органите за управление на зоните чрез създаване на национален консултативен съвет за "Натура 2000".

Прочети още от в. "24 часа"

"Световната икономика с най-бавен темп от кризата насам", пише в. "Стандарт"

Международният валутен фонд за трети път намали прогнозата си за растежа на световната икономика през последните 6 месеца. Забавянето е във всички развити държави, а по-високите мита натежават над търговията. Очаква се световната икономика да нарасне с 3,3 процента през 2019 година. През януари МВФ прогнозира растеж от 3,5 процента. Това ще бъде най-слабият растеж от 2009 година насам, когато започна световната криза.

"Това е деликатен момент" за световната икономика, казва новият главен икономист на институцията Гита Гопинат. Според нея увеличаването на растежа през следващата година е под въпрос.

Общият обем на търговията на стоки и услуги ще се увеличи с 3,4 процента тази година, по-слабо от постигнатите през 2018 г. 3,8 процента. През януари МВФ прогнозира 4 процента.

Сега институцията се надява, че растежът ще се завърне през второто полугодие, преди да достигне 3,6 процента през следващата година. Оптимизмът идва от окуражаващите данни от Китай и решението на Федералния резерв да прекрати повишаването на лихвите.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Електроенергията на борсата поскъпна с 43% от началото на април", пише "Капитал"

България отново е най-скъпият пазар в региона, като причината отново е ограничено предлагане

Проблемите при свободната търговия с електроенергия от началото на годината отново стават актуални. От 1 април цените в България се повишиха рязко и пак са най-високите в региона, след като през февруари и март бяха под тези в Румъния, Сърбия и Хърватия. 

Средната стойност на сделките на Българската независима енергийна борса за първите 9 дни на месеца е малко над 50 евро за мегаватчас базова мощност. Което е с 43% повече от средните нива за март - 35.2 евро/МВтч. При другите пазари в региона също има повишаване на тарифите, но то е много по-малко - от средно 39 евро до 47 евро/МВтч, или ръст от 20%. А това е ясен сигнал, че в България силен ефект продължава да оказва поведението на държавните производители АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК, които осигуряват около 70% от тока.

Основната причина за съществения скок при борсовата цена на електроенергията е ограниченото предлагане от ТЕЦ "Марица-изток 2".

Прочети още от " Капитал"

"Какви са българските рискове пред ERM II", пише в. "Сега"

При проблемите в застрахователния и банковия сектор България може да бъде приета във валутнокурсовия механизъм не по-рано от втората половина на 2020 г.

На 29 юни 2018 г. България заяви желание да бъде приета във валутнокурсовия механизъм ERM II. В писмото си страната ни пое няколко ангажимента, които й бяха поставени като предварителни условия:

Да се присъедини към Банковия съюз като държава извън еврозоната;

Да въведе нормативи за банков надзор на базата на анализ на индивидуалния кредитополучател, в допълнение към капиталовите изисквания;

Да се подобри надзорът върху небанковия финансов сектор;

Да изготви пътна карта за отстраняване пропуските в правната рамка за несъстоятелността;

Да подсили правната основа, възпираща прането на пари, като се идентифицират всички въпроси, възникнали при транспонирането на четвъртата директива за мерките срещу прането на пари и да се транспонира петата директива в националното законодателство;

Да подобри управлението на дружествата с държавно участие, като се приложат правните норми от Наръчника на ОИСР относно корпоративното управление на държавни дружества.

На 12 юли 2018 г. финансовите министри на страните от еврозоната, представителите на финансовото министерство и централната банка на Дания и представителите на ЕЦБ и ЕК приветстваха желанието на България да влезе в ERM II при условията, които сама си поставя. Подчертаха, че страната трябва да стане член на Банковия съюз в момента на приемането й в ERM II.

Прочети още от в. "Сега"

"Имигрантите ни наляха 4 млрд. лева в икономиката" пише в. "Монитор "

Близо 4% или 3.8% от БВП на страната идва от паричните преводи, които правят нашенци от чужбина. За миналата година общата сума на изпратените до нас пари е почти 2.4 млрд. долара или 4 млрд. лева. Извън тези парични преводи има пренасяне на пари в брой, чийто размер не е ясен.

Сумата е прогнозна и е изчислена на базата на данни от МВФ, официалната национална статистика и националната банка.

За 2018 г. страните с ниски или средни доходи са достигнали рекордните 529 млрд. долара, което е увеличение с 9.6% спрямо 2017 г., когато те са били 483 млрд., сочат данни на Световната банка. Заедно с преводите към държавите с високи доходи, общият обем на средствата, които са се движили в световната икономика през миналата година, е 689 млрд. долара. У нас пък е налице ръст в износа на финансови средства. За 2018 г. нашенци са изнесли 221 млн. долара или 11% ръст в сравнение с 2017 г., когато те са били 199 млн. долара. Сумата е 0.3% от БВП на България.

Прочети още от в. "Монитор"

"Иван Кръстев: В България корупция - това са другите" е заглавиe от в. "24 часа"

"Апартаментгейт" е онази точка, в която се пресичат малката и голямата корупция. И вече няма да бъдат толерирани неща, които хората доскоро приемаха. Това ми се вижда много важно развитие, казва политологът Иван Кръстев.

Защо скандалът с недвижимите имоти в България вдигна такава огромна вълна от недоволство, дискусии и критики?

Иван Кръстев: Три са обясненията, според мен. Едното е, че има изтощаване на политическото управление на ГЕРБ, което беше видяно и преди това, но всеки тип недоволство винаги ескалира и търси израз през конкретен скандал. 10 години са дълго време в политиката, а последните 10 години в България безспорно бяха доминирани от ГЕРБ - дори когато партията не беше във властта. В този смисъл свършва някакъв цикъл в българската политика - и това беше една от структурните причини.

Втората е свързана с факта, че хората особено се вбесяват от онази корупция, която могат да си представят. Да откраднеш 10 милиона долара - това много малко българи могат да си го представят, те изобщо не могат да си представят как изглеждат 10 милиона долара. Но апартамент, кола - това са неща, които хората си представят.

Прочети ще от в. "24 часа"