Блестящият търговски център на Персийския залив Дубай, е изправен пред риск от дългова криза, напомняща катастрофата през 2009 г., когато бяха загубени хиляди работни места и почти половината от стойността на борсата на емирството, предупреждават икономистите.

Намаляващият растеж на бизнеса през последните години се усложни и от ниските цени на петрола и блокирането по целия свят, предизвикано от пандемията от коронавирус, пише CNBC.

"Дубай е най-уязвимият от икономиките в Близкия Изток и Северна Африка от икономическите щети от подобни мерки (блокиране)", пише в доклад на консултантската фирма Capital Economics. "Смятаме, че икономиката на Дубай може да се свие с поне 5-6% през тази година, ако мерките продължат до лятото."

Мерките за блокиране в емирството, застигат всички бизнеси. Това "ще накара икономиката на Дубай да се свие рязко, ще засили свръхкапацитета в ключови сектори и ще затрудни държавните организации, свързани с емирството, да обслужват големите си дългове", пише в доклада.

Организациите, свързани с емирството, една от които - инвестиционната компания Dubai World - предизвика дълговата криза на емирството през 2009 г., когато не успя да погаси дълга си. Тя има натрупани дългове в размер на 88,9 милиарда долара или повече от 80% от брутния вътрешен продукт на Дубай, изчислява Capital Economics. През 2018 г. МВФ изчисли, че дългът на тези организации е 60,3 милиарда долара.

Дубай планира рекордни държавни разходи през 2020 година

Дубай планира рекордни държавни разходи през 2020 година

Причината е предстоящото световно изложение Expo 2020, на което ще е домакин

Нестабилен пазар

Коронавирусната криза идва на фона на няколко години намаляващи приходи в някои от най-важните сектори, предимно недвижими имоти и хотелиерство. Цените на жилищните имоти са паднали с 30% от пика си и отслабване на търсенето през 2014 г., а приходите от туристи в хотелите са спаднали с над 25% от 2015 г. насам.

Миналата година икономиката на Дубай нарасна с едва 1,94%, най-бавното темпо от 2009 г. насам. Кризата, преди повече от десетилетие, беше предизвикана от имуществена криза, която принуди Дубай да търси спасителни 20 милиарда долара от своя по-богат и по-консервативен съсед, столицата на ОАЕ Абу Даби.

Пандемията принуждава емирството да отложи с една година Dubai World Expo 2020 - събитие, което ще привлече постоянен икономически стимул и инвестиции. Туризмът също се изпари след спирането на международните пътувания в края на март.

"Сега очакваме да се намали международното търсене на имоти в ОАЕ и спадът на цените на жилищата да бъде по-рязък, отколкото очаквахме, и задържайки така и през 2021 г. ", пише S&P Global Ratings.

Натискът върху индустрията вече предизвика някои притеснения относно ефектът върху банковия сектор - миналата година кредиторите в Дубай отпуснаха заеми на стойност 66 милиарда долара за имотния сектор на Дубай, според Федерацията на банките в ОАЕ. А докладът на Fitch Ratings от миналия септември предупреди, че банките "не са се възстановили напълно" от срива през 2009 г. и "по-малките банки са по-уязвими от влошаването на кредитните условия".

Ще се намеси ли Абу Даби?

Важен въпрос, определящ финансовото бъдеще на емирството, е бързината и степента, в която Абу Даби се ще се намеси. Приходите на Абу Даби също са засегнати от срива в цените на петрола, но според източници на CNBC, остава в силна финансова позиция.

Дубай ще финансира държавната авиокомпания Emirates

Дубай ще финансира държавната авиокомпания Emirates

Все още не е ясен размерът на помощта

"Абу Даби разполага с ресурси да продължи планираното си развитие на капиталовите си инвестиции за 2020 г. , дори и при тези нива на цените на петрола", каза Мохамед Али ал Шорафа, председател на отдела за икономическо развитие в Абу Даби, в средата на март.

През миналия месец Абу Даби обяви план за стимулиране в извънредни ситуации на стойност 27 милиарда долара за подпомагане на частния сектор и банките, засегнати от пандемията. Активите на суверенните фондове за богатство на емирството представляват близо 950 милиарда долара, пише Capital Economics.

"Властите в Абу Даби може да се колебаят дали да спасят Дубай. Но политиците може да усетят, че трябва да действат бързо и агресивно. Ако не бъде подкрепен Дубай, това също би предизвикало безпокойство относно икономическата и политическата стабилност на ОАЕ като цяло", се казва в анализа.