Дубай очаква значително увеличение на държавните разходи следваща година, за да стимулира икономиката на емирството и да подкрепи популярното изложение Expo 2020, на което ще бъде домакин, съобщава Reuters. Държавните разходи ще се увеличат със 17% до рекордните 66,4 млрд. дирхама (18,1 млрд. долара), в сравнение с 56,8 млрд., заложени в бюджетния план за 2019 г.

Дубай няма огромно петролно богатство, на което да разчита и е изправен пред спад на пазара на недвижими имоти след като цените достигнаха максимума през 2014 г. Затова той разчита на Expo 2020 да стимулира икономическата активност в страната. Очаква се и приходите в бюджета да нараснат с 25%, достигайки 17,4 млрд. долара (15,5 млрд. евро), близо 94 на сто, от които се очаква да дойдат от източници, различни от петрола.

В Дубай има повече жилища, отколкото купувачи. И сега строителството в емирството ще бъде ограничено

В Дубай има повече жилища, отколкото купувачи. И сега строителството в емирството ще бъде ограничено

Цените на имотите са се свили с около 30%

Правителството е похарчило много за подготовката на шестмесечния световен панаир, който започва през октомври. Не е ясно точно колко са планираните допълнителни разходи, но надбавките за заплати представляват 30% от общите разходи, докато безвъзмездните средства и тези за подпомагане - 24%. Обявен е и специален резерв от 3% от общите очаквани разходи като част от подготовката за Expo 2020.

По-рано Дубай прогнозира, че икономиката му ще нарасне с 3,2% през 2020 г., по-бързо от ръста от 2,1% през 2019 г. Той беше 1,94% през 2018 г., което е най-бавното му темпо от свиването през 2009 г., когато икономиката беше затруднена от дългова криза. Дубайският владетел шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум също вече е приел тригодишен бюджетен цикъл от 2020 г. до 2022 г. с общи разходи от 196 млрд. дирхама.

Дубай разчита на търговията и туризма, за да излезе от слабия икономически ръст

Дубай разчита на търговията и туризма, за да излезе от слабия икономически ръст

Секторът на недвижимите имоти беше ударен силно