Обслужените от "Ръководство на въздушното движение" (РВД) полети във и над България са нараснали с 27.8% през първите 9 месеца на 2021-а година, спрямо година по-рано. Това показват данните от доклад за дейността на държавното дружество, цитирани от "Капитал".

В абсолютна стойност това са над 380 000 полета. Около 60% от тях се падат на летище София. Ръстът на международните полети от и до българските летища е по-малък - 17.93%.

Според най-оптимистичния сценарий на Евроконтрол трафикът ще се възстанови до нивата от 2019-а година през 2024-а. Според по-реалистичните прогнози това ще се случи през 2025-а година, а според най-песимистичните - чак през 2029-а година.

"България Еър" и ITA Airways подписаха кодшеър споразумение за съвместни полети

"България Еър" и ITA Airways подписаха кодшеър споразумение за съвместни полети

Пътниците вече могат да летят от София до 14 красиви кътчета в Италия

В отговор на кризата в авиоиндустрията, тази зима Летище София, което обслужва най-големият брой полети на територията на България, подготвя нови дестинации.

За първи пътуващите от летище София ще имат възможност да пътуват до туристическата перла на Кения - Момбаса. Полетите стартират на на 29-ти януари и ще се изпълняват от European Air Charter. Компанията ще лети веднъж седмично - от декември до февруари, до Асуан, Египет, Занзибар и Кайро, съобщиха от столичното летище.

Лондон и още 6 града на Острова предлага директни полети до София тази зима.

Кои са новите дестинации от летище София през тази зима?

Кои са новите дестинации от летище София през тази зима?

Сред тях са Момбаса, Асуан, Акаба и Тревизо

През лятото Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и "Соф Кънект" АД, дружество със специална инвестиционна цел, мажоритарна собственост на Меридиам, подписаха договор за заем от 40 милиона евро за модернизацията на Международно летище София.

Финансирането е подкрепено от Механизма за свързване на Европа (CEF) на Европейската комисия. Финансирането от ЕИБ трябва да подкрепи модернизирането на инфраструктурата и компонентите за регулаторна дейност, безопасност и сигурност според най-новите стандарти, съобщиха от аеропорта.

Преди пандемията, през 2019-а година, по 120 000 лева средно на ден са плащали авиокомпаниите, за да преминават през въздушното ни пространство.

От следващата година ще летим по дестинация Русе-София

От следващата година ще летим по дестинация Русе-София

Процедурата вече е в ход