Средната температура в Русия расте значително по-бързо от средната за света, като се е увеличила с половин градус само за последното десетилетие. Това пишат руските медии, цитирайки изявление на президента на страната Владимир Путин, изказано пред световните лидери на срещата на върха на Г-20 в Рим.

Думите на Путин идват на фона на Конференцията на ООН за изменението на климата, известна като COP26. Въпреки че руският президент не присъства лично, Москва изпрати голяма делегация на срещата, която започна днес в Глазгоу, Шотландия.

"Средната годишна температура в Русия расте по-бързо от глобалната и то с повече от 2,5 пъти и това е много сериозен проблем", заяви Путин чрез видеовръзка.

Изменението на климата ще повлияе неравномерно на европейската финансова система

Изменението на климата ще повлияе неравномерно на европейската финансова система

Защо климатичните промени са не вещаят нищо добро нито за планетата, нито за икономиката?

Според руския държавен глава по-нататъшният ръст на температурите трябва да бъде ограничен както с намаляване на емисиите на парникови газове, така и с акцент върху декарбонизацията, като например засаждане на повече дървета.

Оценката за въздействието на изменението на климата върху Русия идва след лято на  горски пожари и наводнения, които поразиха много от 85-те региона на страната. Дори в Якутия - регион, известен с това, че е дом на най-студения град в света, пламъците опустошиха известния природен парк Lena Pillars.

Изказването на Владимир Путин не е първото, в което той изтъква ефекта от изменението на климата върху Русия. През юни той заяви, че страната трябва да бъде напълно подготвена за тежки социални и икономически последици, причинени от глобалното затопляне, тъй като около 70% от територията на Русия е уязвима от размразяване.

"Имаме огромна инфраструктура, разположена на север", обясни Путин. И подчерта, че ако цялата вечно замръзнала територия се разтопи, това ще доведе до много сериозни социални и икономически последици за всичи руснаци.

"И ние със сигурност трябва да сме подготвени за това, допълни руският президент.

Според Путин ръстът на температурите се дължи "предимно на човешката дейност" и е наложително "да се сведе до минимум приносът на Русия в това. 

Гейтс обеща $1,5 милиарда за изменението на климата, но само при приемане плана за $1,2 трилиона за инфраструктура

Гейтс обеща $1,5 милиарда за изменението на климата, но само при приемане плана за $1,2 трилиона за инфраструктура

Гейтс отстъпи за кратко позицията си на четвъртия най-богат човек в света