"Скандал с европари показа порочните практики в управлението на ГЕРБ" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Скандал с ремонта на Ларгото в София с пари по оперативната програма "Регионално развитие" показа порочния начин, по който управляващите харчат евросредствата, и защо въпреки дефектите почти няма фирма, която да е глобена за лошо изпълнение. Депутатът от БСП Елена Йончева сезира прокуратурата, че през 2016 г. в качеството си на заместник-министър Боил Банов, който в момента е министър на културата, е опростил поне 700 000 лв. на фирмата строител. Като доказателство тя приложи записите от три разговора на Банов от 2016 г., в които той обяснява как трябва да нагласят документите, за да не плаща фирмата глоба за закъснение в извършването на възложените работи. Банов отрече обвиненията и се обяви за жертва на рекет.

Прокуратурата обаче изненадващо реши да разследва съдържанието на записите, а не както обикновено - само кой ги е направил. Тя ще нареди експертиза, която да установи какви са думите, които са били използвани, и от кого. Екип от спецпрокуратата начело с шефа й Димитър Франтишек влезе в Министерството на културата, за да изземва документи.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Най-накрая беше намерен удобен шеф за АПИ", четем в "Капитал"

Областният управител на Ловеч Георги Терзийски е новият председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" - едно от ведомства в държавата, които разпределят най-много пари за поръчки за строителство и поддръжка на пътищата и магистралите. Назначението му се случва точно 20 дни след като пътната агенция остана без ръководство заради проблемите с електронните винетки. 

Изборът на Терзийски обаче е изненадващ, тъй като той няма опит в управлението на пътни проекти и като цяло професионалният му опит е много далеч от инфраструктурния сектор. Вероятно става дума за изцяло партийно назначение, защото по неофициална информация няколко експерти от строителния бранш са отказали да застанат начело на АПИ поради изключителната концентрация на скандали във ведомството през последните месеци. Миналата седмица например се твърдеше, че поста ще заеме Стилян Кротнев, който е бил началник на отдела за проектите по програма "Транспорт" в АПИ и директор на дирекция за пътни проекти в регионалното министерство.

Прочети още от " Капитал"

"Скандалът "Банов": Схемата на Ангел и Иво - информация, записи и пари от еврофондове" е заглавиe от в. "24 часа"

Шеф в министерството на образованието също бил заплашван, той обаче се оплакал в полицията

Само за година фирма на Костов, предадена му от Ангелов, прави 153 хил. лв. приходи от консултантски услуги

Двойката пазарува усърдно общи имоти в центъра на София и богаташкото дунавско село Ветрен

Мъжката партньорска двойка, атакувала със записи министъра на културата Боил Банов, стои в дъното на схема за усвояване на европейски средства, като се завземат входът и изходът. Единият партньор - Ангел Ангелов, е вътре в оперативната програма и набавя информация и записи на разговори, с които да се държат ключови фигури. Вторият - Иво Костов, пък играе с тази информация от страната на бизнеса, главно с консултантски фирми. И си осигурява допълнителен контрол през Съюза за стопанска инициатива.

Тази бизнесорганизация е създадена от Валентин Моллов, а после ръководена от Алексей Петров.

Прочети ще от в. "24 часа"

"90 000 българи с нови паспорти във Великобритания" извежда на първа страница в. "Монитор"

Hад 90 000 българи по официални данни трябва да си издадат биометрични международни паспорти, за да останат във Великобритания след Брекзит. Според неофициалната статистика броят им може би достига двойно повече. В консулската служба в Лондон има увеличение на български граждани, които подават заявления за нови документи, защото голяма част от сънародниците ни в момента пребивават само с лични карти, научи "Монитор".

Дори и да не се стигне до сделка при излизането на Великобритания от ЕС, гражданите, които живеят на Острова от години, ще могат да кандидатстват за статут на уседналост, но ако си издадат международен паспорт.По данни на външното ни министерство само за последните 30 дни 208 нашенци са си издали паспорти, общият брой нови документи за самоличност е бил 451. За сравнение през декември 2018 г. броят им е бил 144 от общо 407 документа за самоличност.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Политическите реакции след разкритията на Йончева", четем във в. "Стандарт"

Специализираната прокуратура влезе на проверка в Министерството на културата. Това става след сигнал на депутата от левицата Елена Йончева. Тя разпространи запис, който според нея уличава министъра на културата Боил Банов.

Според Йончева Банов е ощетил държавата покрай проекта за "Ларгото", като не е поискал неустойка от строител. Министър Банов веднага отговори, че пари не са опрощавани, записът е манипулиран и самият той е рекетиран от 4 години.

Проектът за музея на открито в сърцето на София е темата на разговора в записа, който БСП разпространи. Според левицата, Боил Банов, тогавашен заместник-министър на културата, организира стратегия за опрощаване на неустойка на изпълнителя заради забавяне на ремонта на "Ларгото". Според данните, изнесени от Позитано 20 в този разговор освен Боил Банов, участват и шефът на правната дирекция, представител на дирекция "Европейски програми" и ръководителят на проекта от страна на министерството.

От записа става ясно, че се организира стратегия за опрощаване на неустойка в размер на поне 700 хиляди лева заради забавено с повече от месец изпълнение.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Работодателите поискаха да уволняват по-лесно", пише в. "Сега"

По-либерални форми на заетост, по-свободно уволнение на служители, по-кратък отпуск, повече възможности за извънреден труд. Това са основните искания, посочени в предложение на Българската стопанска камара до социалния министър Бисер Петков за започване на обществен дебат за съществени промени в Кодекса на труда.

У нас в момента има значителни проблеми на пазара на труда - ниска заетост, високо равнище на "реална безработица", висок дял икономически неактивни лица, недекларирана заетост, нисък дял на гъвкава заетост, дефицит на кадри, мотивират се от камарата. В същото време трудовото законодателство е остаряло, свръхвзискателно, противоречиво и неадекватно. Действащият у нас Кодекс на труда е в сила от 1987 г., приет е в условията на командно-планова икономика, при коренно различни обществени условия. Затова според бизнеса следва да се пристъпи към изготвяне и приемане на нов Кодекс на труда.

Работодателите очертават няколко проблемни области, в които от години настояват за промени. Искат да се разшири възможността работодателят едностранно да прекратява трудовия договор по своя инициатива.

Прочети още от в. "Сега"

"Започва строителството на първия аквапарк в София" пише в. "Монитор"

Oт днес започва строителството на първия аквапарк в София, които ще бъде в парк "Възраждане", съобщиха от общината. На терен от 6600 кв.м ще бъде изградени 5 открити басейна - три, от които детски, един развлекателен с дълбочина 140 см и хидромасажен.

Проектът предвижда 2 водни пързалки тип "ролба" с по 1 улей и 1 пързалка с 3 успоредни улея в северната част на комплекса, предназначени за лица с ръст над 130см. В зоната ще бъде изграден закрит басейн и SPA център с ползване на минералната вода от находището "Баталова воденица".

Прочети още от в. "Монитор"

"След еврото: По-евтино банкиране, повече инвестиции и производства", пише "Капитал"

Позитивните ефекти идват при подготовката за приемане на единната валута, т.е. България трябва да започне реформите сега, смятат външните експерти - участници в срещата на бизнеса с правителството

Позитивите от приемането на еврото за България ще бъдат несравнимо много повече от негативите, но за населението и бизнеса те няма да дойдат мигновено с изпращането на лева. Подобрението ще се случва плавно през структурните реформи в икономиката и с по-стриктните регулации, правораздаване и надзор, които се изискват от държавите по пътя им към единната валута. За да бъде безпрепятствен преходът, страната трябва да е извършила необходимите реформи преди приемането на еврото, очаквано да се случи най-рано през 2022 година, а подготовката не бива да пропуска добрата комуникация с населението. Това са някои от ключовите послания на участници в годишната среща на бизнеса с правителството, която "Капитал" организира за 13-а година в София. Повечето изводи са направени на база на вече случилото се в други източноевропейски страни и на база на показателите и ангажиментите по ERM II на България.

Прочети още от " Капитал"

"Мей извоюва снощи в парламента пирова победа, основаваща се на илюзии", пише в. "24 часа"

Тереза Мей постигна необичаен триумф в Камарата на общините. Тя успя, след най-тежката парламентарна загуба за правителството си, да осигури по чудодеен начин мнозинство за съживяване на повяхналото й споразумение за напускане на Европейския съюз. За целта г-жа Мей трябваше да гласува против собствената си претърпяла разгром сделка, трябваше да предложи на депутатите нов шанс да направят оценка в рамките на две седмици на управлението й. Наложи й се също да предложи гаранции, че правата на работниците ще се спазват и че при по-нататъшните си действия тя ще взема предвид различните мнения на парламентаристите. Това несъмнено са стъпки в правилната посока.

При все това е трудно да си представим как министър-председателката ще претвори на дело успеха си в парламента. Много по-вероятно е победата й да се окаже пирова.

Прочети още от в. "24 часа"