Румънското министерство на икономиката ще финансира пряко малките и средните предприятия с 1 милиард евро, пише Romania Insider. Това обяви държавният секретар Ливиу Рогоджинару по време на видеоконференция.

Парите идват от европейски средства, които все още не са изразходвани от Румъния през финансовата 2014-2020 година, така че средствата трябва да бъдат разпределени и използвани до края на 2020 г.

Помощта ще се разпределя като безвъзмездни средства за избрани фирми - за тези, които са най-силно засегнати от кризата.Според държавния секретар решението е взето преди три дни от правителството.

Въз основа на това решение Министерството на европейските фондове ще разпредели 2 милиарда евро - на Министерството на икономиката (1 милиард) и Министерството на благоустройството (още 1 милиард евро).

Румъния отваря икономиката си. Но тя никога няма да бъде същата

Страната, станала огнище на вируса в Източна Европа, отваря икономиката си. Но нищо няма да е същото

От правителството прогнозират рецесия от 2%, но икономистите смятат, че тя ще бъде много по-дълбока

Според Рогоджинаро около 100 млн. евро ще бъдат разпределени "като ваучери" на фирми без служители (или фирми, в които собственикът е единственият служител).

"От парите, постъпващи в Министерството на икономиката, 350 млн. Евро отиват за сферата на услугите, транспорт и компании, които са силно засегнати от това положение. Говорим за безвъзмездна помощ от около 20 000 евро за невъзстановими пари за всяка компания", заяви още той.

"Има около 100 млн. евро, които ще бъдат предоставени като държавна помощ под формата на ваучери на фирми без служители, където работодателят е единственият служител", заяви той.

550 млн. Евро са заделени за програма за компании, които искат да ускорят производството - независимо дали средни, или малки фирми, които имат необходимия капацитет. "По тази програма можем да предложим до 800 000 евро, а парите могат да отидат за компании от промишлеността, търговията или всеки друг сектор. Опитваме се да направим селекцията възможно най-правилно и използването на парите трябва да се следи", добави държавният секретар.