Румъния - източноевропейската членка на Европейския съюз (EС), която се оказа най-засегната от вируса, започва бавно да разхлабва мерките и да връща активността в икономиката. Доскоро един от отличниците в региона по растеж, след кризата с COVID-19 тя никога няма да бъде същата, пише Bloomberg.

Сега основната задача на правителството в Букурещ ще бъде да стимулира местното производство, за да гарантира доставките на достатъчно храна, природен газ и медицински продукти. За успешното излизане от кризата властите в Румъния се надяват и на готвения пакет от стимули за бизнеса.

"Ясно е, че трябва да преосмислим нашето индустриално производство", казва икономическият министър на страната Виргил Попеску в интервю. "Ще се фокусираме върху сектори, които показваха обнадеждаващи сигнали преди епидемията - енергетика, петрохимическа индустрия и отбрана", посочва той.

Икономиката на Румъния може да се свие с 15,2% през второто тримесечие

Икономиката на Румъния може да се свие с 15,2% през второто тримесечие

Бюджетният дефицит на страната може да нарасне до 7,3% от БВП през тази година

Докато сега правителството в северната ни съседка прогнозира рецесия от близо 2% през 2020 година, анализаторите не са съгласни с тази прогноза. Според експертите от Capital Economics забавянето на региона ще бъде най-лошото от падането на комунистическия режим преди три десетилетия, а Румъния ще бъде сред най-зле засегнатите основно заради нарасналия бюджетен дефицит.

"Ограничените възможности за политически отговор в ситуацията може да означава, че икономическото възстановяване ще бъде сред най-слабите в региона", посочват експертите, като според тях румънската икономика ще се свие със 7,5% през тази година.

Букурещ вече обяви 15 милиарда леи или 3,4 милиарда долара пакет от стимули за малките и средните предприятия. Междувременно големите компании в страната вече се връщат към активна работа. Особено важни за икономиката са автопроизводителите, начело с местното подразделение на Renault - Dacia. Последната вече започна да възстановява активността си.

"Около една трета от нашата икономика беше засегната, когато автомобилната индустрия и туризмът спряха да работят. Сега някои рестартират дейността си и спадът в икономиката може да бъде ограничен", смята Попеску.

Световната банка: България ще навлезе в рецесия с 3,7% спад на БВП през 2020-а

Световната банка: България ще навлезе в рецесия с 3,7% спад на БВП през 2020-а

През следващата година икономиката може да се възстанови с растеж от 3,9 на сто